CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

25.10.07

Ninja Bonobo

(Downtempo ποστ με μουσικές από τα καλάθια της Ninja Tunes (διάλεξα τα καμάρια της Bonobo και Fink αλλά και ανθρώπους που αγαπά -Andy Korg, Parov Stelar, Sebastien Tellier) καθώς και τραγούδια που συντρόφεψαν τα τελευταία καλοκαίρια (Royksoop, Husky Rescue, Au revoir Simone, Joe Beats και ο δικός μας Serafim Tsotsonis). Είναι πολλά, είναι καλά. Κατεβάστε τα και ακούστε τα μια βροχερή μέρα. Θα με θυμηθείτε. Μην μπείτε στον κόπο να τα ακούσετε τώρα, θέλουν χρόνο και νύχτα. Κατεβάστε τα και θα πίνετε στην υγειά μου όταν τα ακούτε –trust me)!

Τον ξύπνησαν μέσα στο σκοτάδι. Ο υπηρέτης υποκλίθηκε κι έπειτα ακίνητος του ανακοίνωσε το λόγο της αιφνίδιας επίσκεψής του. Ο Μπονόμπο Σάι Γιάγκε του έκανε νόημα να ξεκινήσει την επιστροφή για το παλάτι της δυναστείας Κέττο και θα τον προλάβει στη διαδρομή. Ο υπηρέτης υπάκουσε και τον άφησε να φορέσει μόνος την μαύρη του στολή.

Περπατούσε για ώρα μα δεν τον είδε πουθενά και μόνο όταν έφτασε πίσω στο παλάτι, κάτι ένιωσε. Σαν μια ανάσα να άκουσε μέσα στη νυκτωδία των κουκουβάγιων και των τριζονιών. Και τότε κατάλαβε ότι Μπονόμπο είχε φτάσει πριν από αυτόν.

Ανέβηκαν αργά στο δωμάτιο του αυτοκράτορα. «Ψήνεται στον πυρετό» είπε ο γιατρός που τον κούραρε χωρίς να βλέπει βελτίωση. Εκείνος μπήκε αθόρυβα και γονάτισε πλάι στην κλίνη του ηγέτη.
-Νίντζα Μπόνομπο, είπε εκείνος κοφτά, όπως πάντα απότομα μίλαγε. Μα χωρίς το σθένος της βροντερής φωνής του.
-Άρχοντα Κέττο, χαμήλωσε το κεφάλι εκείνος.
-Η μητέρα μου είδε ένα όνειρο πριν ένα χρόνο ακριβώς. Πριν ένα χρόνο ακριβώς είδε ότι η σύζυγος μου γέννησε τρία μωρά.
Ο Νιντζα Μπόνομπο Σάι Γιάγκε σήκωσε ελαφρά το βλέμμα του.
-Δεν εννοείται την ... ψέλισσε.
-Ναι, εννοώ την αρχόντισσα Τρι Στε Ζα, που έκλεψε ο Μογγόλος Χαν Τζε Λάι και μαζί της κατέλαβε την σιβηρική μας περιοχή.
Ο Νίντζα Μπονομπο ξανακατέβασε τα μάτια.
-Και από εμένα θέλετε...
-Η μητέρα μου πριν τρεις νύχτες είδε την Τρι Στε Ζα νύφη. Αυτοί οι απόγονοι θα γίνουν απόγονοι του Χαν Τζε Λάι. Πολεμιστές δικοί του. Πεθαίνω Μπονόμπο. Και θέλω τους τρεις απογόνους πριν πεθάνω. Θέλω τη μάνα των τριών βασιλιάδων που θα αφήσω πίσω μου. Των δικών μου συνεχιστών.
Και μετά από αυτό έκλεισε τα μάτια του και δεν του έδωσε το περιθώριο για άλλες ερωτήσεις.

Ο Νιντζα Μπονόμπο ήταν γνωστός σε όλη την Αυτοκρατορία για την ικανότητα να φτάνει παντού απαρατήρητος – σκιά γινόταν στο σκοτάδι, αερικό στον άνεμο. Και το πρόβλημα γι’ αυτόν δε θα ήταν να βρει την αυτοκράτειρα χωρίς να τον δουν. Θα ήταν να την πάρει πίσω χωρίς να την δουν. Γιατί αυτή δεν θα ήξερε να γίνει σκιά μες τη σκιά. Νερό μες το νερό. Χώμα μέσα στο χώμα.

Μπήκε σε ένα καραβάνι και έτσι κρυμμένος πέρασε τα σύνορα της Μογγολίας. Από εκεί ντυμένος μοναχός κατάφερε να φτάσει ως το μοναστήρι Χάουι Βάι που απείχε μόλις δυο χιλιόμετρα από το παλάτι του Χαν Τζε Λάι. Η επιχείρηση μέχρι εκείνο το σημείο είχε πάει καλά.

Με τη μαύρη του στολή, πετώντας πιασμένος απ’ τα πόδια ενός αετού μέσα στη νύχτα, ο Νίντζα Μπονόμπο πέρασε το ψηλό τείχος του κάστρου και προσγειώθηκε στην πίσω αυλή του παλατιού. Νυχοπατώντας στο φως της νύχτας προχώρησε προσεκτικά προς το δωμάτιο της αρχόντισσας. Σκαρφάλωσε από το αναρριχόμενο φυτό στο παράθυρό της. Πάντα ήταν αόρατος, έτσι και τη νύχτα εκείνη. Μα δίχως να φανεί ούτε μια τρίχα απ’ τα μαλλιά του, η Τρι Στε Ζα τον ψυχανεμίστηκε.

-Ποιος είναι εκεί, ρώτησε.
-Μην φωνάξεις, δεν ήρθα για κακό, πρόβαλε εκείνος.
-Ποιος είσαι, τι θες.
-Θέλω εσένα.
-Ποιος σε στέλνει;
-Αυτός που του στέλνεις τα όνειρα.
-Δε στέλνω όνειρα εγώ!
-Αυτός που είσαι το όνειρό του
-Δεν καταλαβαίνω τι λες.
-Ο Άρχοντας Κέττο έχει γίνει μπλε. Μελανιάζει. Οι γιατροί δε βρίσκουν τι φταίει. Η μάνα του λέει πώς φταίει η απώλεια σου. Αν δε γυρίσεις θα πεθάνει. Έχει γεμίσει μέσα του. Το κορμί του διογκωμένο, μπλε γραμματοκιβώτιο γεμάτο σάπια όνειρα. Πρέπει να γυρίσουμε.
-Δεν είναι σάπια όνειρα, μα πρησμένη φιλοδοξία! Άσε με -είπε κείνη και τράβηξε με δύναμη το χέρι της που κράταγε εκείνος. Με άρπαξαν από τη φιλοδοξία του ενός, για να καταντήσω τρόπαιο στα χέρια του αντιπάλου του. Δε με νοιάζει κανείς τους. Μακάρι να χάνονταν και οι δυο.
-Αρχόντισσα, μου είπε να σε πάρω πίσω. Ή να σου πάρω τη ζωή.

Ο Νίντζα Μπονόμπο καθόταν στην πλάτη του αετού που κράταγε στα πόδια του την αρχόντισσα Τρι Στε Ζα, που γέλαγε σαν παιδί και άπλωνε τα χέρια της σαν πουλί κι αυτή στον άνεμο. Και όταν πια είδε από μακριά την πόλη της, το μέρος που μεγάλωσε, τον δρόμο της -το δρόμο με τις Λεύκες, «εδώ» φώναξε «θέλω», «εδώ να επιστρέψω, στον ξύλινο δρόμο μου» και κοίταξε τον Νίντζα Μπονόμπο. Κι εκείνος κλώτσησε τον αητό. Κι άνοιξε τα νύχια του βογκώντας το πτηνό. Κι εκείνη έπεφτε και είδε τα μάτια της να λάμπουν, σαν δυο αστέρια στο σκοτάδι κι έπειτα το κορμί της, το λευκό φορεμα, νούφαρο στην επιφάνεια της νύχτας. Διαλύθηκε σε χίλια πέταλα.

Κείνη τη νύχτα η βασιλομήτωρ είδε όνειρο πως λιώσανε τα χιόνια της Σιβηρίας, και έπνιξαν τον Χαν Τζε Λάι. Μονάχα ένα λευκό ζαρκάδι γλύτωσε που ήρθε ως τη χώρα τους και το έπιασαν οι χωρικοί του αυτοκράτορα, τον τάισαν το κρέας του και έγειανε.

Με το πρώτο φως του επόμενου πρωινού ο Νιντζα Μπόνομπο έφερε το κομματιασμένο κορμί της Τρι Στε Ζα όπως είχε ζητήσει ο άρχοντας. Η μητέρα του αυτοκράτορα το παρέλαβε, τον πλήρωσε και τον έδιωξε. Το πήρε, το καθάρισε, το έγδαρε, το γύμνωσε απ΄ τα κόκαλα και το μαγείρεψε για τον γιο της. Τρεις μέρες έτρωγε την γυναίκα ο βασιλιάς και την τρίτη ανάρρωσε. Στάθηκε στα πόδια του.

Όπως κάθε άνθρωπος όταν κατασπαράζει αυτό που στέκεται εμπόδιο στη φιλοδοξία του. Με τη γνώση ότι κανείς άλλος δεν κατέχει αυτό που ο ίδιος δε μπορεί να έχει. Ο Κέττο γύρισε στη διοίκηση της αυτοκρατορίας του. Ανακουφισμένος.

14 σχόλια:

sot είπε...

Poor Tri Ste Za.

Ωραίο cd για νυχτερινή μουσική συντροφιά και πολύ καλά ταιριασμένα μεταξύ τους τα κομμάτια (μήπως μας έκρυψες ένα; )

Ανώνυμος είπε...

sot!
ήσουν εκείνος ο μαθητής, απ' τον οποίο ο δάσκαλος περίμενε πάντα να "πετάξει" τη σωστή λέξη (φιλολογική έννοια, μαθηματική ιδιότητα κλπ) για να τον ξελασπώσει, όταν η υπόλοιπη τάξη κοιμόταν;! Πράγματι, λείπει το Fade, του Joe Beats, παρότι το είχα κανονίσει να μπει μετά δε μου πολυκόλλαγε στο compilation και το έβγαλα!

night blue είπε...

Gia to telos tha eprepe na valeis ena tragoudi apo Nine Inch Nails i apo Therapy?.
Sokaristika ligo. Tha synelthw kai tha to xanadiavasw alla etsi einai aytoi oi Iapwnes. Theoskliroi kai me poiitiki eyaisthisia. Px. o Misima. Eixa diavasei kapote ena vivlio apo tin perifimi trilogia tou "H thalassa tis gonimotitas", to "Anoixiatiko Xioni" kai enypwsiastika apo tin omorfia twn perigrafwn fysis, nekras fysis, anthrwpwn, synaisthimatwn klp para to asfyktiko perivallon sto opoio ypirxan. An den exeis diavasei Yukio Misima prepei opwsdipote na to kaneis. Tha se voithisei sto grapsimo sou.
Oso gia tin istoria sou mou thymise kati se tainia tou Yimou sto pio skoteino tis isws. Den xerw akoma.
Ante, vour gia kinimatografika studio!

night blue είπε...

Polu wraio to Noctuary (m' aytin tin istoria tairiazei polu kai i eikona pou valate sto blog)

night blue είπε...

Pw, pw! Ti uperoxi eisagwgi sto Ketto. Thymizei kati se Arab Strap isws kai kati allo vasika alla kollise to myalo mou.

night blue είπε...

Magiko! Straftalizei!! Mikra-mikra asterakia lampsis exakontizontai. Se kati patima se pliktro sta synthesizer tou Bonobo petiountai ygra stras ki efaptontai sto nyxterino aera. Tzzz!! Ntoinnnn!!!

Ινδιάννα είπε...

VAIN
η αλήθεια είναι ότι δεν το φρόντισα πολύ το κείμενο -γιατί ήθελα τόσο να ανεβάσω τα τραγούδια που δεν είχα υπομονή να περιμένω κι άλλο! Οπότε, εστιάζοντας στη μουσική, χαίρομαι που όντως κάποια τραγούδια σας άρεσαν!
ΥΓ. Είπα να είναι αποκλειστικά downtempo post έτσι δεν έμπλεξα άλλα συγκροτήματα και ταλαιπωρήθηκα και αρκετά να διαλέξω -είχα τουλάχιστον άλλα δέκα τραγούδια που μείνανε στην αναμονή, για άλλη φορά!

night blue είπε...

To 3o einai kapws ....xristougenniatiko. Exei ki ayto tis kampanitses tou kai tha akougotan teleia ena mystirio kruo vradu tou Dekemvri dipla sto tzaki enw parakoloutheis apo to tzami to xioni na peftei malaka nifada-nifada kai pinontas ena wraio poto.

night blue είπε...

Sammane, ta tragoudia ayta den tairiazoun me ti dramatiki ayti istoria alla einai polu armonika metaxy tous. Apo tis kaluteres douleies sou ws DJ.
Tha ta xanapoume. Den teleiwsa.

Filia!

night blue είπε...

kala, twra paratirisa to comment sou (1.18)
Ntoing!!

Ανώνυμος είπε...

Το κομμάτι του Tellier είναι τ(ρ)έλειο... Ξεκινάει απαλά και τα δίνει όλα στο τέλος! Χάσιμο τελείως! Να υποθέσω ότι κι αυτός Βέλγος είναι; Και ναι, όντως ο Fink είναι πολύ καλός -κανονική επανάσταση κάνουν οι κιθάρες στο τέλος του άσματος! Και επιτέλους μήπως πρέπει να αλλάξεις την περσόνα σου σε Sam the dj κατά το tom the barman)!?

Ινδιάννα είπε...

tom
νομίζω ότι ο Tellier είναι Γάλλος -τώρα που θα διασπαστεί και το Βέλγιο βέβαια οι μισοί Βέλγοι ως Γάλλοι θα πολιτογραφηθούν!
Για τον Fink δοκίμασε την εξής αλλαγή και θα με θυμηθείς: little blue mailbox και στο καπάκι μόλις τελειώσει χτύπα το twenty-seven των coltrane motion. Και μετά συνέχισε π.χ με Bailter space (X). Αν έχεις τέτοιο cd στο αμάξι δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις βράδυ και να μην πας ήδη φτιαγμένος σε μαγαζί!!
ΥΓ. Δεν νομίζω ότι θα ήμουν καλός dj. Δεν θα έπιανα τα vibes του κόσμου. Μήπως να γινόμουν samman the barman (που το χω καλύτερα)!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μετά τον φινκ θα έβαζα tv on the radio ή αυτό των of montreal απ' την τελευταία σου λίστα! ΥΓ. Μπορείς να τα κάνεις και τα δυο: ένας πιωμένος ντι τζει είναι ό,τι καλύτερο!

Ινδιάννα είπε...

tom the dj!
φτιάξε μου ρε ένα cd,
αφού το χεις λέμε! :)