CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

6.4.08

Όταν το lo-fi πέρασε απέναντι - indieannalog set 22

Γη... Εν έτει 1997 οι blur ανακάλυψαν την Αμερική, ο Damon έψησε την τότε φιλενάδα του στις Elastica να κάνει ένα ντουέτο με τον Malkmus και, σε μια εποχή που η brit pop είχε πατήσει το everest κι ετοιμαζόταν να ξανακυλήσει κάτω, οι blur εκτοξεύτηκαν στο διάστημα! Blur - You’ re so great

Φωτιά... Δέκα χρόνια μετά, αφού η cat power διασκευάζει παλιούς και ξαναδιασκευάζει τον εαυτό της οι the do (ένας Γάλλος και μια Φινλανδή -χάρμα οφθαλμών) εφευρίσκουν την Cat Power του 2008. Αν είχε λίγο περισσότερο «παράσιτο» στον ήχο, το on my shoulders θα γινόταν l0- fi ύμνος.

Αέρας... Πίσω στην Αμερική τι κάνουν; Αναπολούν το ένδοξο παρελθόν! Έτσι οι Halleluiah the Hill απ' τη Βοστώνη πατούν στα χνάρια των προγόνων τους και ιερών πατέρων του lo- fi, των Guided by voices και, παρότι μια χαρά τα καταφέρνουν δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στο Wave backwards to Massachusetts κατακλέβουν το the official ironman rally song των GBV!

Νερό... Και οι pinback στο autumn of the seraphs φέρνουν πίσω απ' τους νεκρούς τον Elliott Smith –αν δεν έχετε μάθει ακόμα ποιος είναι ο Elliott Smith από τα ποστ του ???, ε, μα είστε ανεπίδεκτοι! Αντί να σας βάλω να γράψετε 100 φορές τη φράση "θα προσέχω περισσότερο τι ακούω σε αυτό το blog" σας στέλνω να προσφέρετε κοινωνική εργασία στα ορυχεία χρυσού του Brain Candy. Σπεύσατε ακαματήδες! Η μουσική σας χρειάζεται!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αλλελούια (ο παπάς τρωει κουλούρι-α)θυμίζουν και κάτι άλλο αλλα σαφώς μοιάζουν και με Γκάιντεντ. Γκάι- ντεντ. Guy Dead by voices. Νομίζω βρήκα όνομα για συγκρότημα που θα διασκευάζει lo- fi! Χα χα!

.......marmarigi....... είπε...

11 xronia prin paroysiash toy diskoy twn blur sto mad mera pempth kai to magazi gemato kai oli h parea toy rodon fm parousa ...

sot είπε...

Σα μουσικοί μπογιατζήδες, έβαλαν μερικές πινελιές στο The official ironmen rally song και έτοιμο το Wave backwards to Massachusetts.
Μπορεί να έχασαν τον τίτλο του lo-fi ύμνου, αλλά εκτός από χάρμα οφθαλμών είναι και χάρμα ώτων στο On My Shoulders οι Do. Πολύ όμορφο κομμάτι. Δυστυχώς γι αυτούς έπεσαν πάνω στο Autumn Of The Seraphs κι έχασαν την κορυφή και στο ΕΡ σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Σπεύδουμε, σπεύδουμε! Να μη σπεύσουμε είναι?
Καλημέρες και χαμόγελα με ήλιο :-)

Ινδιάννα είπε...

Τομ
guy dead by voices? χι χι χι
Κάτι τέτοια ακούει ο Bob Pollard και έχουν αιώνες να βγάλουν καλό τραγούδι οι Guided! :)

Κρασί & Νερό
Υπήρχε ακόμα ΡΟΔΟΝ FM τότε; Άλλες εποχές! Τότε ακούγαμε στο ραδιόφωνο μουσική με παράσιτα, τώρα ακούμε μουσικά παράσιτα στο ραδιόφωνο. Φακ...

Sot
Θα συμφωνήσω με τους Do -έχω φάει μεγάλη φλασιά μαζί τους! :)

The bar
όπου νέο μουσικό blog
η the bar μας πρώτη!
Ήλιος επιτέλους και στην Αττική σήμερα! Ζεστά φιλιά και από εδώ λοιπόν! :)

Ο Ψυχοβγαλτης είπε...

Τι ειναι το lo-fi?

Ινδιάννα είπε...

Μουσική φτιαγμένη με απλό τρόπο -δηλαδή μουσική φτιαγμένη από ανθρώπους και όχι τους παραγωγούς τους, επομένως μουσική που έχει τον χαρακτήρα που θέλουν οι μουσικοί να έχει και όχι οι παραγωγοί (που τις περισσότερες φορές γυαλίζουν τα πράγματα για να είναι πιο εύκολο στον κοινό- κίσσα να τα καταπιεί). Παίρνει το όνομα lo fi (low fidelity) έναντι του hi fi (high fidelity) επειδή ακριβώς για να μην μπλέξουν τρίτοι και την κάνουν εμπόρευμα αντί για έργο τέχνης, ηχογραφείται σε "σπιτικά" στούντιο με παραδοσιακές μεθόδους, που αφήνουν μια αίσθηση "κακής" ηχογραφησεις, με παράσιτα, θορύβους, περίεργες αντιχήσεις. Το lo- fi (βλέποντάς το 10 χρόνια μετά) νομίζω προσπάθησε να βάλει τη μούσικη στη θέση της μέσα σε έναν "οικείο" χώρο, να πλησιάσει και να συνομιλήσει ξανά με τους ανθρώπους, μιας και τα τελευταία χρόνια με την τρελή εξάπλωση του electro και της τεχνολογίας υπάρχει μια "ψυχρότητα" στο τέλειο παραγώμενο μουσικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η δική μου εκδοχή βέβαια! Δεν ρίχνεις μια ματιά και στην wikipedia?

Ο Ψυχοβγαλτης είπε...

Εριξα, αλλα προτιμω τη δικη σου ματια!

.......marmarigi....... είπε...

ινδιανα ο ροδον φμ εκλεισε μια καλοκαιρινη νυχτα το 97 , απο τοτε το ραδιοφωνο φακ.....

Ινδιάννα είπε...

κρασί και νερό
θα συμφωνήσω 100% με τα λεγόμενά σου. ο ΡΟΔΟΝ είχε μαζέψει καταπληκτικά άτομα, που ήξεραν από μουσική και την έψαχναν γενικότερα. Μετά που έκλεισε μας έμεινε ένας Θανάσης Μήνας στον Rock FM και μετά υατός το γύρισε στα "μαύρα" και δεν εμεινε τίποτα! Κλαψ σνιφ!