CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

2.10.10

Πευκοβελόνα στ' άχυρα

Αέρας… να ψάχνεις να νοικιάσεις φθηνό σπίτι στα νότια προάστια, είναι σα να ψάχνεις βελόνα μέσα στ’ άχυρα. Το πόσα διαμερίσματα βρήκα με ενοίκιο από 1000 – 1400 ευρώ, ήταν απίστευτο. Τελικά κατάφερα να νοικιάσω μια γκαρσονιέρα στην Κρυστάλλινη Λίμνη. Αν και επιπλωμένη ήταν αρκετά οικονομική, υποθέτω επειδή φημολογείται ότι η περιοχή εκεί, είναι εξαιρετικά ευπαθής σε σεισμούς. Σκασίλα μου, δε θα μείνω για πάντα εκεί.
Η κατάσταση περιφερειακά της λίμνης ήταν τραγική –μαύρα κλαδιά σε δέντρα ξερά «η έκταση της φωτιάς ήταν μεγάλη» είπε η ιδιοκτήτρια, μια νοσηλεύτρια (πλέον προϊσταμένη σε ιδιωτική κλινική, μισθός αρκετός ώστε να έχει τρία διαμερίσματα). Αυτό δε μείωνε άλλο την τιμή του ενοικίου, έτσι κι αλλιώς δεν είχα θέα στο πρώην δάσος από το ισόγειο που θα έμενα. Μονάχα στις πόρτες ασφαλείας των απέναντι γκαράζ και σ’ όλα τα ντομπερμαν στις αυλές που μου έδειχναν τα δόντια τους- και δε νομίζω ότι μου χαμογελούσαν, για να με καλωσορίσουν στη γειτονία.


Γη… Το διαμέρισμα ήταν επιπλωμένο ψυχρά και αστικά –ένα στυλ που δε θα υιοθετούσα ποτέ εγώ. Για να το συνηθίσω προσποιούμουν ότι έχω κάνει διάρρηξη και ζω στο σπίτι ενός ξένου. Μου άρεσε να κάθομαι και να σκέφτομαι τι άνθρωπος θα έμενε εδώ. Τι μουσική θα άκουγε, τι θα έβλεπε στην τι-βι. Πέρασε έτσι ο καιρός και άρχισαν οι βροχές. Κι ένα πρωί που κατέβηκα να πάω στη δουλειά, κατάλαβα πώς κανένα αυτοκίνητο δεν κινούταν. «Όταν βρέχει η Κρυστάλλινοι δρόμοι γλιστρούν σαν υγρό γυαλί -δε θες να το ρισκάρεις, πιστεύω». Κατάλαβα γιατί όλοι οι γείτονες είχαν ελικόπτερα και τζιπ με ρόδες σαν τρακτέρ.


Φωτιά… Γύρισα ξανά στο σπίτι και πήρα τις επιγονατίδες μου. Τις φόρεσα, κούμπωσα το αδιάβροχό μου, έκανα το σταυρό μου κι ένα μπλον-ζον: άρχισα να γλιστρώ στους δρόμους, έχοντας για φρένα τις επιγονατίδες μου. Όπως με κοιτούσαν οι αφιλόξενοι κάτοικοι, ντυμένοι στις γούνες και τις δερμάτινες ομπρέλες τους, ένιωθα σαν φώκια κυνηγημένη από πεινασμένους Εσκιμώους. Όσο σκεφτόμουν τους γύρω μου, έχανα τον ρυθμό μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λίγο πριν την τελευταία κατηφόρα, στα σύνορα Γλυφιτζουράδας – Ταψιθέας να μη γείρω το σώμα μου καλά στη στροφή. Το πεύκο με είδε να πηγαίνω καταπάνω του, σήκωσε γοργά τις ρίζες του και τραβήχτηκε στο πλάι: «μαλακισμένοι άνθρωποι, μας καίτε, σιγά που θα σας σώσω -χα»!


Νερό… Βρέθηκα στον αέρα. Είδα την πόλη από και σκέφτηκα «τι άσχημη» κι αμέσως μετά «και πού ζούσες σ’ αυτήν, χάλια περνούσες». Κι ενώ ήμουν προετοιμασμένη ψυχολογικά, να γίνω το μενού της ημέρας σε κάποιο πιάτο δορυφορικής, κάτι με γράπωσε από την κουκούλα με τόση φόρα, που με ξαναπέταξε πάνω. Δεν ξέρω τι ήταν, ξέρω μόνο ότι φώναζα «μη μ’ αφήσεις ξανά, μόνο μη μ’ αφήσεις ξανά κάτω»! Απέδειχθει πώς ήταν μια μπάλα τένις, που εξοστράκισε με μίσος προς τον ουρανό υιός γνωστού εφοπλιστή, επειδή ο εσπρέσο του κρύωσε μέχρι να τελειώσει το σετ. Να ‘ναι καλά ο οξύθυμος βουτυρομπεμπές, ξαναβρέθηκα πάω απ’ τον γκρεμό, στο ίδιο πεύκο. Το πέτυχα στην πλάτη, δε με είδε, το κοπάνησα γερά. Με το τράνταγμα μάδησε όλο με μιας: πράσινη πυκνή βελονοβροχή με τύλιξε. Έμεινα μέσα στην ευωδιά του ρετσινιού να κοιτάζω τον γκρίζο ουρανό και να σκέπτομαι πως το να βρεις νόημα σε αυτή τη ζωή είναι πευκοβελόνα, μέσα στ’ άχυρα.

Και άντε να εξηγήσεις και στο αφεντικό σου γιατί άργησες στη δουλειά…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι μεταξωτες επιγονατιδες θελουν κι επιδεξιες γαμπες ντιαρ!
κι απ την αλλη τι την θες την γλυφιτζουραδα,να ξοδευεσαι σε κριτικη καταστασεων που ουτως η αλλως βρισκονται εξω απο το προσωπικο σου συμπαν? ε?
Ψυρροκεραμικοεξαρχεια εχουν φορεθει θα μου πεις,που να μεινει κανεις αξιοπρεπως..? κατω απο το Συνταγμα και πανω απο την Αθηνας νομιζω υπαρχει η γειτονια της επομενης 10ετιας,να πας εσυ να ρθουμε κι οι υπολοιποι,ν ανοιξει και το μπαρ που θα βαζεις μουσικες,οριστε,το πακετο ειναι ετοιμο..!!
-ΥΓ:πολυ ωραιο κειμενο,τετοια να γραφεις..
Goofy

sot είπε...

Ίσως ο ιδιοκτήτης της κλινικής να της είχε δώσει τα διαμερίσματα σαν πριμ για να του στέλνει πελάτες - ενοικιαστές :)

Ινδιάννα είπε...

Goofy
η γειτονιά της επομενης δεκαετίας θα ειναι το Δαφνί- αλλά μου πέφτει μακριά!
Μου λείπει κι εμένα ένα τέτοιο μπάρ, με ωραίες μουσικές. Μου λείπουν αφόρητα οι παλιές, καλές στιγμές στο ΡΟΡ- ξέρεις εσυ! ;)
Εχω πάθει τέτοια προσκόληση σ' εκεινη την εποχή, που δεν εχω βγει νυχτα απο το σπίτι απο αρχές Αυγούστου που γυρισα. Πουθενά δεν περνάω πια καλά...

Sot
κατι ήξεραν οι γονεις μου που μου έλεγαν να γινω ορθοπεδικός: οριστε, μια τρικλοποδίτσα, ένα γυάλινο δρομάκι και τσουπ- νατος ο πελάτης! χα χα

sot είπε...

Και καμιά μπανανόφλουδα για όσους φοράνε παπούτσια αντιολισθητικά παπούτσια, θα βοηθούσε όταν θα έπεφταν οι δουλειές :)