CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

10.8.08

Για τα (αμερικάνικα) πανηγύρια - indieannalogset 39

Φωτιά... Δεκαπενταύγουστος, ημέρα της Μεγαλόχαρης στο κέντρο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, τα αίματα ανάβουν απ' τη ζέστη και τα πανηγύρια δίνουν και παίρνουν στην επαρχία, με κλαρίνα και νταούλια. Τα τελευταία χρόνια τα "δημοτικά" των Βαλκανίων έγιναν πολύ της μόδας και μπορει ο Bregovic να ανοιξε τα μουσικα σύνορα , αλλα ήταν οι Beirut (και η "ψυχή" τους ο Zach Condon) που έκαναν δημοφιλές το neo- Balcan ύφος.

Αέρας... Το κουαρτέτο των Devotchka, που δραστηριοποιειται απ' το 2000, είναι απ' τους πρώτους σκαπανεις του είδους και έδωσαν επαρκές δείγμα του στο soundtrack του Little miss sunshine. Ακόμα και οι Parenthetical girls πήραν θάρρος και το έριξαν σε ανάλογο πειραματισμό -άσε τις κιθάρες και πες το μ' ένα γιουκαλίλι...!

Γη.... Εμένα αυτα τα εξευγενισμένα παραδοσιακά μου φαίνονται νερόβραστα: ή θα το ακούσεις σωστό και "βρόμικο" το κλαρίνο να σου τρυπά το τύμπανο ή άντε να ακούσεις κλαρινέτο και τζαζ. Απ' την άλλη οι Rilo Kiley έχουν πολλα προτερήματα: εκτός του ότι δεν φοβούνται την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι τους, έχουν και την Jenny Lewis να μη λυπάται τα country γυρίσματα και τους λυγμους στη φωνή της, γεγονός που κάνει το I never ωραίο μπλουζ να χορέψεις μέσα στο ράντσο τη βραδια του πανηγυριού. Ιιιι-χα!

Νερό... Στα πανηγυρια τα κρασια και οι ρακές πάνε κι έρχονται και δεν είναι τυχαίο που το χώμα βάφεται κόκκινο για μικροπαρέξηγησεις και, ακομα πιο συχνα, κοκκινη βάφεται η άσφαλτος. Αν πιειτε τον άμπακα, πράγμα που ειλικρινα σας εύχομαι και σκοπεύω κι εγώ να κάνω, ζητήστε από κάποιον να σας γυρίσει σπίτι. Αν είναι και ο ανύπανδρος γυμναστής του χωριού, ακόμα καλύτερα- χε χε! Ryan Adams- Anybody wanna take me home

9 σχόλια:

sot είπε...

Είναι τόσο παρακμιακά τα περισσότερα πανηγύρια στα χωριά και καμμιά σχεδόν σχέση με την παράδοση δεν έχουν (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις) που νομίζεις πως έχεις βρεθεί στην κόλαση και περνάς βασανιστήρια. :)

Ινδιάννα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Και γενικώς νομιζω ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε οριο στην διασκέδασή μας, οπότε και τα πανηγύρια που -ετσι κι αλλιώς- διέπονταν από "υπερβολή" πια έχουν φτάσει στα όρια του μπουρλέσκ, ένα διογκωμένο τραγελαφικο κιτς περισσότερο για κλάμματα παρά για γέλια... :(

sot είπε...

Ναι. Είναι άθλια τα περισσότερα.
Δεν είναι τυχαίο που έχουν την τιμητική τους τραγούδια του χάρου σε αυτά. :) :(

night blue είπε...

Par' oti de milaw eimai ki egw edw siwpila na xereis. Etsi ki alliws exw ....laryggitida. :-)

Ινδιάννα είπε...

Κάτι ...άκουσα? Τι έγινε και έκλεισε ο λαιμος? Πολλα αλκοολούχα με πάγο και πολύ τραγούδι?- χι χι χι!!!

night blue είπε...

den xerw eilikrina

Ανώνυμος είπε...

Βρεθηκα σε ένα μερος, μακρια, εκτος εδρας και μου λενε εχει πανηγυρι το ταδε χωριο και γω γιατετοια πεταω τη σκουφια μου ξερεις οπου πανηγυρι και χαρα … παω βλεπω στην πλατεια μια ορχηστρα στο παλκο που κουρδιζε κιθαρες γιατι λεει θα αρχιζαν στις εντεκα, παω παιρνω ψητο αψητο σε δισκο και σαλατα σε μπολακια με πλαστικα μαχαιροπηρουνα σαν τα μακ ντοναλτς ένα πραμα . για το μερος που το χειμωννα εχει 4-5 κατοικους , ειχε πολύ κοσμο , ολη η αστορια ηταν εκει γιου νοου. Ξεκιναει να παιζει η ορχηστρα το πεσα με μουτσο , συνεχιζει με κατι ταγκο αργεντινικα κατι βαλς ενας τελειος συγχρονισμος με μετρημενα βηματα… ε λοιπον ειχε πολύ πλακα , και όταν το κεφι ανεβαινε εβαζαν και κανα νησιωτικο για να κατεβαινουν από την πιστα μιας και υπηρχε στενωτητα χωρου και το βαλς θελει άπλα όπως ξερεις .
Εγω τα πανηγυρια τα ξερω σε ξωκλησια, να παιζουν οι γυφτοι τουλαχιστον για τρια μερονυχτα συνεχεια, ξερονταουλο από λυκοτομαρο και ζουρνα να σου ξεκολαει το μυαλο να χορευουν αρματωμενοι και κοσμος χωρις βηματα , ετσι να φερνουν γυρω γυρω από το μεθυσι και να κολανε κανα χαρτονομισμα στη ιδρωμενη μπαλα του γυφτου που από την ταλαιπωρια ισα που να ψυθιριζει κανα της ταβλας ‘τον μαρκο παν στην εκκλησια , τον μαρκο παν στο ταφο ‘ ενώ στα τραπεζια να σερβιρουν σκετο κρεας από μονοσουφλι σε χασαποχαρτο , μπυρες μεσα από βαρελια με παγο ,ναχεις σουγια κολοκοτρωνεικο στην κολωτσεπη για το κρεας και να πεφτει και καμια τουφεκια για να σηκωνουν το κεφαλι οσοι το εχουν ακουμπησει πανω στο τραπεζι από τη νυστα και το μεθυσι.
Σε καμια περιπτωση δε μιλαμε για παραδοση ή ποιοτητα στη μουσικη
Υπαρχει μεγαλη διαφορα κουλτουρας, για να σου δωσω να καταλαβεις,
Περυσι ηταν ένας μελαμψος διπλα διπλα με τον αλιαγα ,
Ε λοιπον δεν θα το πιστεψεις ,
Ολοι ελεγαν αυτος είναι ο ασημακης ,ανηψιος του μπεκου,
Ο άλλος? το ωραιο παιδι, ποιος είναι?

hawkeyed

Ινδιάννα είπε...

hawkeyed
κι όμως εγώ αυτο το δεύτερο, το τελειώς ντεκαντανς το θεωρώ αυθεντικο ελληνικο πανηγύρι- πήγα κάποτε σ ένα τέτοιο στα Γιάννενα και ανεξάρτητα αν μου φαινεται ή όχι ηλιθιο το να ραινεις με λεφτά -ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ- έναν γύφτο που παίζει κλαρίνο, απ' την άλλη μου φαίνονται όλα τόσο απροσποίητα και αυθεντικα. Μπορει να είναι κακόηχα και πλήρως ακαλαίσθητα αλλα είναι ατόφια. Σαν τις πέτρες στα βουνά. Μπορει να μην τα θέλω σπίτι μου, όπως σπίτι μου δεν βάζω κοτρώνες, αλλα τα παραδέχομαι. Είναι ελληνικά.

ΥΓ. Μου φαίνεται δε τελείως περίεργο ότι στην επαρχια κανεις δεν ψάχνει για ταίρι στο ιντερνετ, αλλα σε γάμους και πανηγύρια. Στο χωριό που είμαι έχω πάει σε τρία μνημόσυνα και στα τρια τα αγορια και τα κοριτσια του χωριού μιλάνε μεταξύ τους και καρφώνουν στα μάτια την λεγάμενη/ νο... Μου φαίνεται πολύ αληθινό αυτο... Ισως γιατι μου έχει λείψει (στο ίντερνετ δε μπορει να σε κοιτάξει στα μάτια κανεις)!

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΩ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

(δεν εχω προβλημα , μπορει να το διαγραψει ο αμμος αμα θελει)

Γιατι παραξενευεσαι θα ηταν λογικο να καθονται με τις χοντροδακτυλαρες τους (από το αρμεγμα και τις σπορες ) να πληκτρολογουν μπροστα σε μια οθονη?
Εγω δεν μπορω να τους φανταστω να δινουν υψος, ηλικια, μουσικες προτιμησεις, χομπυ , μορφωτικο επιπεδο, βιβλια , ταινιες, σεξουαλικες προτιμησεις κτλ και να περιμενουν από τα ερωτικα φιλτρα αναζητησεων να βρουν το ιδανικο τους ταιρι.
Ασε που αυτά τα μηχανηματα θελουν και σερβις από ειδικους.
Καλα σε αυτό το χωριο μεσα στον αυγουστο δεν εγινε κανας γαμος καμια βαφτιση?
Τελικα εχουν δικιο η ελληνικη επαρχια σβηνει.
Μπορει εσενα να σου φαινεται αληθινο το κοιταγμα στα ματια , αλλα μην σου φαινεται παραξενο ότι πολλοι δινουν σημασια στην αντιστοιχη αισθηση αναλογα στο περιβαλλον που θα βρεθουν, ή εκεινη που είναι πιο αναπτυγμενη ή σε εκεινη που δινουν μεγαλυτερη σημασια.
Μπορει το κοιταγμα στα ματια να είναι αληθινο , αλλα δεν είναι το μονο εκτος αν θεωρεις ότι οι τυφλοι δεν μπορουν να ερωτευτουν.

hawkeyed