CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

18.1.09

Darwin's music evolution - indieannalog set #9

Πώς η θεωρία της εξέλιξης των ειδών εφαρμόζεται στην μουσική
(ή πώς να φέρετε την βιολογία κοντά στον έφηβο μαθητή)

Εξέλιξη είναι η διαδικασία που αφορά τις αλλαγές που παρατηρούνται στα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών με το πέρασμα των χρόνων, από γενεά σε γενεά. Στη μουσική ας πούμε ότι ξεκινάμε από την γενιά του 60’s rockabilly και ειδικότερα του surf. Βeach boys - I get around

Οι απόγονοι της κάθε γενεάς μπορεί να διαφέρουν από τους γονείς τους με διάφορους τρόπους. Όταν αυτές οι διαφορές είναι χρήσιμες, ο απόγονος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής. Αν δηλαδή είσαι μουσικός, κουβαλάς μεν τις επιρροές σου αλλά στην πορεία βάζεις και κάτι δικό σου και διαφοροποιείσαι. Αν π.χ άκουγες surf αλλά δε θες να είσαι και νερόβραστος ίσως τελικά καταλήξεις κάτι σε Ramones

Τα επιτυχημένα διαφορετικά χαρακτηριστικά του οργανισμού κληροδοτούνται στην επόμενη γενεά μέσα από τους απογόνους του. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι διαφορές μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές σε έναν πληθυσμό ή ένα είδος. Οι Ramones δημιούργησαν το νέο είδος garage/punk που στα 80’ς ακουγόταν κάπως έτσι: Sonics - Strychnine

Η εξέλιξη λοιπόν εμφανίζεται μέσω των αλλαγών στα γονίδια των "συνταγών" για την κατασκευή του οργανισμού. Όταν ένας οργανισμός αναπαράγεται συμβαίνουν και κάποιες μεταλλάξεις, δηλαδή μικρές τυχαίες αλλαγές στο γενετικό υλικό, που καθιστούν τον απόγονο διαφορετικό από τον γονέα. Έτσι παρότι και οι Strokes εκκινούν από τους Ramones φαίνονται να ανήκουν σε πιο εξελιγμένο είδος - θες γιατί η φωνή του Καζαμπλάνκας δε μοιάζει με του Joey, θες γιατί έχουν πραγματικά εξαιρετικές συνθέσεις; Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο ο punk/garage ήχος αλλά ακόμα και τα all star έμοιαζαν καινούρια σ’ αυτούς. Strokes - Last night

Μερικές φορές, αυτές οι αλλαγές βοηθούν τον απόγονο να επιζήσει και να αναπαραχθεί. Όταν αυτό συμβαίνει, τα γονίδια για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά μεταφέρονται στον απόγονο του οργανισμού, και γίνονται πιο κοινά στην επόμενη γενεά. Έτσι καταλήγουμε σε πολλους ευρωστους απογόνους από τους power pop Cribs ως τους "βρομικους" Libertines.

Τα γονίδια που δεν βοηθούν τους οργανισμούς να αναπαραχθούν μπορούν να γίνουν σπανιότερα ή να αποβληθούν εντελώς από τον πληθυσμό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φυσική επιλογή και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες της εξέλιξης. Μέσω της φυσικής επιλογής, οι πληθυσμοί των οργανισμών μεταβάλλονται αργά κατά τη διάρκεια του χρόνου, καθώς προσαρμόζονται στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν λοιπόν μπάντες που είτε δεν έκαναν την παραμικρή μετάλλαξη και τους βαρεθήκαμε, είτε οι αλλαγές που έκαναν δεν τους πολυβοήθησαν. Ας πούμε κάτι τέτοιο υπολογίζω ότι θα πάθουν οι Glasvegas (τι βαρετοι, τι κοινοτοποι, ω, τι ρέπλικες Θεέ μου...)

( οι πληροφορίες για την εξέλιξη ειναι από την Βικιπέδια)

6 σχόλια:

sot είπε...

Ψάχνω, ψάχνω αλλά μεταλλάξεις δε βρίσκω. Φυσικοί κληρονόμοι είναι όλοι σχεδόν.
Οι Glasvegas είναι υιοθετημένοι δεν έχουν γονιδιακή σχέση με τους άλλους.
Ο καλύτερος τρόπος για να πείσει ο dj τους παριστάμενους, που την έχουν καταβρεί με το πρόγραμμα, πως είναι ώρα να τελειώσει το πάρτυ, είναι να βάλει το Daddy's gone. :)

Ινδιάννα είπε...

Για να ειμαι ειλικρινής, ειχα σκεφτει στις μεταλλάξεις να βάλω κάτι σε wipers -αλλά τελικά έμεινα περισσοτερο πιστη στην έννοια της μεταλλαξης ως φυσική παραλλαγή παρά ως ριζοσπαστική αλλαγή.

ΥΓ. Αλήθεια σου μοιαζουν υιοθετημένοι οι Glasvegas? Ενδιαφερουσα ανατροπή! Εμένα μου φαινονται εντελώς αντιγραφα Ramones, μα εντελώς..

sot είπε...

Χρειάζονται εισαγωγικά στο υιοθετημένοι γιατί έγινε με δική τους πρωτοβουλία η ένταξη στην οικογένεια :)

Αν ήταν από την ανάποδη ίσως γιατί σαν παπούδες των Ramones ακούγονται. Είναι εμφανής η απουσία της ψυχής και του νεύρου των Ramones.
Ίσως έχουν πέσει και θύματα της πολύ κακής παραγωγής του άλμπουμ.

Ινδιάννα είπε...

Axa, ωραια το θετετε κύριε Καθηγητα! Μου αρέσει η άποψή σας! :)

Ανώνυμος είπε...

kala ayto to blog den prosferei mono mousiki alla kai internetiki katartisi!!!
Goofy

Ινδιάννα είπε...

α, ειναι να μην καταπιαστουμε εμεις με το κομμάτι της Διδακτικής,
μετα ποιος μας πιάνει- χα χα! ;)