CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

23.2.08

Press-gr και πιθανές διώξεις - συλλήψεις

Φαίνεται πως ο διαχειριστής ή διαχειριστές του press-gr αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα. Η συζήτηση στο metablogging.gr έχει πολύ ενδιαφέρον και σας παραπέμπω κατ'αρχήν εκεί. Από τη μεριά μου δυο τρεις σκόρπιες σκέψεις.
Το press-gr το διάβαζα περιστασιακά και πάντα με με την αίσθηση ότι υποκύπτω στη γοητεία του "κίτρινου": κείμενα καταγγελίας τα περισσότερα ανυπόγραφα ή ψευδώνυμα, σπάνια αναφορά σε πηγές, υβριστικά και κακόβουλα σχόλια, ασύνταξίες και ορθογραφικά λάθη, από όλες τις πλευρές η δημοσιογραφία που δεν εκτιμώ, αλλά κάποιες φορές μου αρέσει να διαβάζω. Αν ισχύουν οι ειδήσεις που κυκλοφορούν, δε χαίρομαι που το press-gr έχει προβλήματα, το βρίσκω όμως σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο.
Η ελευθερία στο διαδίκτυο είναι ένα άλλο, ολότελα διαφορετικό θέμα όμως. Αν και εφόσον έγιναν παραπάνω από εκατό (!) διαφορετικές μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, δύσκολα μπορώ να δεχτώ ότι όλες είναι αδικαιολόγητες και σκοπό έχουν μόνο να φιμώσουν ένα χώρο ελεύθερης και ανεμπόδιστης έκφρασης. Έχει εδώ νόημα μια κινητοποίηση της "κοινότητας" για να υπερασπιστεί ένα μέλος που καταπιέζεται η ελεύθερη έκφρασή του;
Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη στο χώρο των ελληνικών μπλογκ μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το ποιες είναι οι "καλές πρακτικές" μας, για ένα είδος βασικής συγγραφικής δεοντολογίας αν θέλετε. Το μούδιασμα που επικρατεί σε αυτή τη φάση στη μπλογκόσφαιρα δεν είναι καθόλου τυχαίο: πώς να υπερασπιστείς κάτι με το οποίο δεν ξέρεις ακριβώς αν συμφωνείς η διαφωνείς; Αυτά για σήμερα, θα συνεχίσω πάντως να παρακολουθώ το θέμα.
[Ανανέωση: Διαβάστε και την πολύ καλή αναδρομή για το press-gr στη Βιομηχανία του Εφήμερου, όπως και μια εξαιρετική σύνοψη από την Ώρα Ελλάδας.]

4 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αν και εχω αναδημοσιευση το θεμα...μαλλον ειναι μια μεγαλη μουφα το ολο σκηνικο...

αμμος είπε...

Αγαπητέ Πρέζα, σήμερα δύο εφημερίδες δημοσιεύουν την είδηση, δύσκολα θα συμφωνήσω μαζί σου.

ONOMATODOSIA είπε...

καλημερα.
εχεις προσκληση...

sot είπε...

Τα blog είναι ένας χώρος που ανταλλάσσονται και ΑΠΟΨΕΙΣ. Αυτό ενοχλεί πάρα πολύ. Τα τελευταία χρόνια κυρίως στις μεγάλες πόλεις η δυνατότητα αυτή έχει σχεδόν εκμηδενισθεί. Φυσικό είναι να γίνουν στόχος γιατί είναι ένα καινούριο εμπόδιο στην αγελοποίηση.