CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

4.8.07

ό,τι θυμΑΜΜΕ χαίρομαι... - Λίστα Άμμου 22

Something old… Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πολή που τη λέγανε Seattle. Εκεί ξεφύτρωσε μια μπάντα που έπαιζε βρόμικο ακατέργαστο fuzz και έκανε την Sub Pop, τους Sonic Youth και τη μισή υφήλιο να της υποκλιθούν. Η μπαντα αυτή ήταν η πρώτη που αξιώθηκε τον χαρακτηρισμό «grunge» και 20 χρόνια μετά (ναι, το τραγούδι είναι του 1988) εμφανίστηκε στη σκηνή του Open Air Festival και μας έκανε να ουρλιάζουμε σαν έφηβοι, χορεύοντας pogo: Mudhoney – Sweet young thing ain’ t sweet no more

Something new… Εν έτη 2007 οι Gomez, με γνήσια οικολογική συνείδηση, ανακυκλώνουν το Big Empty των
Stone temple pilots (με ολίγη intelligent κιθάρα από πρώιμους Pumpkins στο πίσω μέρος του ρεφρέν) και παρουσιάζουν το How we operate ως post- grunge σινγκλάκι.

Something borrowed… Δεν νομίζω ότι οφειλόταν τόσο στη μουσική
του αξία, όσο στο βάρος του νταλκά του (σε μια αναλογία, θα λέγαμε ότι εξέπεμπε την ίδια αίσθηση απόρριψης με τον «Παλιατζή» του Στράτου Διονυσίου). Γι’ αυτό και το Where did you sleep last night του Led Belly λατρεύτηκε από τους απόκληρους της grunge κοινότητας και διασκευάστηκε με σεβασμό απ' τους Νirvana και (πάντα!) νοσηρά και ανόσια απ' τον Lanegan.

Something blue… Pearl Jam – RearViewMirror. Θυμάμαι αυτό το τραγούδι σε παλαβές βραδιές στο Camel, μια εποχή με μακριά καρώ πουκάμισα, που χορεύαμε κοιτώντας τα μποτάκια μας, με τα μαλλιά μέσα στα μούτρα και ήμασταν σίγουροι ότι αυτός ο κόσμος είναι σωστά πλασμένος: για να κοιμούνται οι μεγάλοι και να ξυπνάμε εμείς, για να αντιδρούμε διαρκώς, να κινούμαστε εναντίον όλων, να μη μας πιάνει η σκόνη. Μετά είδα το αντιστραμμένο είδωλό μου στον καθρέφτη. Και είχα μεγαλώσει…

Bonus πληροφορία: Παρότι ως παππούδες του grunge αναφέρονται οι Mudhoney, ο Curt Cobain που με τους Nirvana αποτέλεσε την punk εκδοχή του είδους, μνημόνευε ως μεγαλύτερη επιρροή του τους Pixies. Τσεκάρετε την μπασογραμμή της θεάς Kim Deal στο Is she weird και θα καταλάβετε από πού άντλησε τη δύναμη του το Smells like teen spirit.

17 σχόλια:

Lykmannen είπε...

Δεν είχα ιδέα ότι το where did you sleep last night είναι διασκευή. Πάντως είναι καλή, ήταν το μόνο κομμάτι που με είχε συγκινήσει στο unplugged τότε. Να είσαι καλά.

night blue είπε...

Super oi Mudhoney! Exw kapou kataxwniasmena kati mp3 tous!

Ινδιάννα είπε...

Έπρεπε να σε έχω στο live. Ποτε δε φανταζόμουν ότι τόσα χρόνια μετά θα γούσταραν τόσο να παίξουν στη σκηνή και θα είναι τόσο εκρηκτικοί!

sot είπε...

Oι Nirvana έδωσαν (με βαρύ τίμημα) την πιο δυνατή κλωτσιά προς τα πάνω για το grunge αλλά μουσικά πολύ καλύτεροι οι Mudhoney.

Ινδιάννα είπε...

Το grunge με έπιασε στο Λύκειο και έφαγα μεγάλο κόλλημα με τους Nirvana και τους Pearl Jam, έτσι δεν πρόσεξα τότε τους mudhoney (ήταν "παίλοι"!). Κατοπιν που τους άκουσα, πράγματι, δεν είχαν σηκώσει τυχαία τόσο βάρος στους ώμους τους!

night blue είπε...

Σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής υπήρξε ο Στράτος Διονυσίου.

night blue είπε...

Wraioi itan kai oi Gomez. Ti apeginan aytoi?

night blue είπε...

Par' oti endexomenws o Cobain na itan yperektimenos eixe ena ermineytiko pathos anektimito. Ton protimw apo ton palio Led Belly s' ayto to tragoudi.

night blue είπε...

Twn Pearl Jam to tragoudi me afise adiafori.
O Lanegan leei!
Filia kalinixtas!

Ινδιάννα είπε...

Οι gomez ...απέγιναν αυτό. Eίναι το καινούριο τους single dear! :~P

Του Led Belly η ερμηνεία δε μου αρέσει, αλλά προσωπικά δε μου αρέσει και το τραγούδι αυτό γενικότερα. Πάντως απ' τις δυο διασκευές προτιμώ των Nirvana, μάλλον επειδή την άκουσα πρώτη και μου μεινε.

Των pearl jam είναι από τα αγαπημένα μου -κρίμα που δεν σου άρεσε, αλλά η αλήθεια είναι ότι πια ακούγεται τελείως εκτός εποχής...

Καληνύχτα ματαιόδοξο κορίτσι!

night blue είπε...

A, einai to kainourgio tous single! Hmmm.... Tin patisa!
To Hallucinations giortazei- apo xthes vasika!

sot είπε...

Είναι κάπως άδικη για το Leadbelly η σύγκριση όταν οι ηχογραφήσεις του έχουν γίνει με πρωτόγονο τρόπο.
Του χρωστάμε πάρα πολλά. Εδώ : http://en.wikipedia.org/wiki/Leadbelly
στην παράγραφο Musical legacy υπάρχει κάποιος κατάλογος με διασκευασμένα τραγούδια του.
Στο http://ldcb.8m.com/cgi-bin/blog
υπάρχει μια σπάνια κινηματογράφισή του.

Ινδιάννα είπε...

sot
όπως το θέτεις έχεις δίκιο
ίσως θα έπρεπε να φερθώ πιο κομψά σε ένα αυθεντικό lo-fi ήχο!
Απλά έχω το σύνδρομο του καταναλωτικού τύπου, που λόγω φόρτου ακουσμάτων δε δίνει σε κανένα τραγούδι περισσότερες από τρεις ακροάσεις για να τον κερδίσει. Και μερικά πραγματικά θέλουν το χρόνο τους και τον τρόπο τους...
Έτσι θα τσεκάρω την κινηματογράφηση -ευχαριστώ για την ενημέρωση! :)

ΥΓ. Τι γιορτάζει το hallucinations;;; Θα μπω να δω ΤΩΡΑ!

sot είπε...

Ναι πολλές φορές εξαρτάται και από τη διάθεσή μας τη συγκεκριμένη στιγμή, επίσης το καινούριο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να μας κερδίσει (όχι μόνο στη μουσική)

Ανώνυμος είπε...

Εύγε Σαμμάνο! Φοβερή επιλογή των Pixies! Αν και απ' ότι βλέπω μόνο εμένα συγκίνησε που είμαι και κάποιας ηλικίας...

night blue είπε...

To oti den to esxoliasamen den simainei oudolws oti den mas esygkinisen. Eis toiouton post ola ta asmata mas esygkinisan alla ligoteron kai alla perissoteron.
Sammane, sas aspazometha vevaiws-vevaiws.

Ανώνυμος είπε...

Αγγλε (ψυχ)ασθενή
καιρό είχαμε να σε δούμε
ελπίζω τα "ξωτικά" να μη σε εξαφανίσουν πάλι
μιας και τους έχεις αδυναμία!

Vain
ανέβασα ένα ποστ για την Ίσιδα αυτό δε σημαίνει ότι έχω ξεχάσει το δικό σου (το jazz και "μαύρο" που έλεγες)σημαίνει απλά ότι δεν έχω καταφέρει να βρω σε mp3 τα τραγούδια που έχω κατα νού, που βρίσκονται κυρίως σε... κασσέτες.