CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

22.8.07

Στάζι ζεις, εσύ τους οδηγείς...

Ο Στέφανος άνοιξε την παλάμη του και μούτζωσε τον οδηγό που έμπαινε από τον παράδρομο στην εθνική οδό με χίλια.
-Νάαα, μαλάκα, έχεις στοπ! είπε.

Ο ταξιτζής που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Βόννη, όπου θε έμενε για το συνέδριο, τον κοίταξε κάπως πειραγμένος.

-Μά πώς πάει έτσι, να σκοτώσει κανέναν, εξήγησε στον ταξιτζή περιμένοντας συμπαράσταση.

Ο καλοντυμένος και αξιοπρεπέστατος Γερμανός του απάντησε με γερμανικά/αγγλικά (που σημαίνει ότι όλα τα γ ακούγονται σαν β και όλα τα θ σαν τ): «ο γερμανικός ΚΟΚ ορίζει πως όταν μπαίνεις από παράδρομο στην εθνική πρέπει να αναπτύσεις ταχύτητα γιατί οι άλλοι τρέχουν ήδη και δεν πρέπει να είσαι τόσο αγενής ώστε να τους αναγκάσεις να κόψουν για χάρη σου
».
Ο Στέφανος θαύμασε το γερμανικό σαβουάρ βίβρ και σκέφτηκε για άλλη μια φορά την ελληνική καφρίλα, την οποία τόσο εύκολα εκπροσώπησε και σε άλλη χώρα, ανοίγοντας την παλάμη του προηγουμένως.

Δε θα είχαν περάσει δέκα λεπτά και ο σταθμός με τις πληροφορίες για τους αυτοκινητόδρομους βγήκε στο ράδιο, συμβουλεύοντας να φύγουν από την πρώτη εξοδο και να πάνε μέσω χωριών, διότι ενα τρακάρισμα είχε μποτιλιάρει όλη την εθνική οδό.

Ένα opel από τα αριστερά έσπεσε να πει στη δεξιά λωρίδα και τελικά κατάφερε να στρίψει πρώτο στην έξοδο. Ο Γερμανός «κοίτα τι κάνει ο άσχετος» έδειξε με το χέρι του και έπιασε το κινητό του. Ο Στέφανος δεν κατάλαβε ποιον πήρε, αλλά κατάλαβε πολύ καλά το Α Τσε Ντε και Άινζ Ζίμπεν Νουλ Τζβάι που είπε ο ταξιτζής καθώς και τη λέξη Νέντερλαντ. Σε κάποιον έδινε την πινακίδα του opel που τους προσπέρασε.

-Τι έγινε; τον ρώτησε.

-Τον κατέιγγειλα για αντικανονικό προσπέρασμα. Εδώ δεν επιτρέπεται να αλλάζεις έτσι λωρίδες.

-Μάλλον ήθελε να προλάβει να βγει σε αυτή τη στροφή, τον δικαιολόγησε ο Στεφανος.

-Να μάθει αν κάνει λάθος να πληρωνει το λάθος του. Δε θα σκοτώσει πέντε εξη για να βγει στη σωστη στροφή.

-Νομίζω είστε λίγο αυστηρός, είχε κόψει ταχύτητα, δεν αποτελούσε κίνδυνο.

-Εδώ το έλεγχο των οδηγών δεν τον έχει το κράτος αλλά οι άλλοι οδηγοί. Και για μενα αποτέλεσε κίνδυνο.

-Είναι δηλαδή, σα να λέμε, «δικαίωμα σας» να καταγγέλετε τους άλλους;

-Όχι, είναι υποχρέωσή μας! Είπε κάπως αυστηρά ο ταξιτζής, κοιτώντας τον Στέφανο λες και ήταν ουρακοταγκος από την Ουγκάντα.

-Δε θα έρθετε σε δυσκολη θέση όμως αν αποδειχτεί ότι αυτός π.χ ήταν ο σπιτονοικοκύρης σας,του είπε ο Στέφανος.

-Μπα δε νομίζω, ήταν Ολλανδός, είπε ο ταξιτζής.

Ο Στέφανος βούλιαξε πίσω στο κάθισμα και δεν ξαναμίλησε. Καλή η Γερμανία. Προηγμένο σύστημα ανακύκλωσης, ελαχιστοποίηση χρήσης πλαστικού, απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, καταπληκτικό δίκτυο δρόμων και υπονόμων, φιλική τουριστική πολιτική.
Να μην ήταν και τόσο, παραδοσιακά σχεδόν, δοσίλογοι.
Άρχισε να του λείπει η ελληνική νοοτροπία -και τριτοκοσμικοί και ανοργάνωτοι, αλλά τουλάχιστον δεν καρφώνουμε ο ένας τον άλλο για ψύλλου πήδημα, κι "έχουμε το δικαίωμα"...


*δεν παίζει τίποτα εθνικιστικό με τους Γερμανούς και το έπος του ΄40, απλά ζώντας μερικές μέρες εδώ έτυχα σε διάφορα περιστατικά όπως πελάτες να κοιτάνε σαν λεπρούς και να καταγγελουν άλλους πελάτες που τόλμησαν να καπνίσουν ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα, ο ταξιτζής που κατείγγειλε τον άλλο οδηγό, ένας παππούς που έκανε παρατήρηση σε πατέρα να μαζέψει τα τα παιδιά του που παίζουν μέσα στο τρένο, πριν τον αναφέρει στις αρχές «γιατί αν πέσουν και χτυπήσουν θα τα γιατροπορέψει το γερμανικό δημόσιο που το πληρώνω ΕΓΩ ως φορολογούμενος, και δε θα πληρώνω ΕΓΩ την ανευθυνότητά σου!|» και γενικώς ένα κλίμα «αστυνόμευσης» που σα να τους έχει μείνει κατάλοιπο από στάζι εποχές, τι να πω...

18 σχόλια:

αμμος είπε...

Πάλι πήραμε τους δρόμους, Σαμμάνε; Πότε επιστρέφεις;

Για το κειμενάκι δεν έχω σχόλιο, θα μπορούσε να είναι σελίδα ημερολογίου με το όνομά σου στη θέση του Στέφανου. Από τη μεριά μου αναρωτιέμαι μόνο πού μπορούμε να βρούμε τη ρημάδα ισορροπία ανάμεσα στον πολίτη - αστυνόμο και τον πολίτη που τα γράφει όλα στ' αρχίδια του.

Καλά να περάσεις!

soulmates είπε...

ellada kai pali ellada!!!
kai as eimaste kai kafroi...
toulaxiston den eimaste roufianoi!!
;)

Ανώνυμος είπε...

Οι μεγαλύτεροι ρουφιάνοι στη σημερινή εποχή είναι οι αριστεροί(όλων των εκφάνσεων). Αν επιθυμεί κανείς να γίνουμε Δύση (γιατί με τις μούντζες δε σώζονται ζωές ούτε φτιάχνει η παράγκα που λέγεται Ελλάς)δες:

www.hellenicdynamism.blogspot.com

αμμος είπε...

Χμμμ, αγαπητέ κύριε Τσακίρη ο Σαμμάνος δεν είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσει με τον προβληματισμό που αναπτύσσετε στο μπλογκ σας, αλλά δικό του το ποστ, δικές του κι οι απαντήσεις.

night blue είπε...

ΡΑΟΥΣ, ΠΑΛΙΟΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ! ΑΝΕΡΑΣΤΟΙ, ΚΑΚΟΝΤΥΜΕΝΟΙ! ΤΑ OPEL ΟΜΩΣ ASTRA ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ και τα CORSA πολύ fancy αμαξάκια.

nandia masoura είπε...

Ας μην πάρουμε τους δρόμους να σαρωσουμε τους πάντες μπροστά μας. Οι γερμανοί, οπως καθε λαος, εχουν τα υπερ και τα κατά τους. Μπορούμε να τα συζητήσουμε.
ριτς

Haris είπε...

Δηλαδή εσύ προτιμάς το χάος της Ελλάδας από τον παράδεισο της Γερμανίας, μόνο και μόνο για το κάρφωμα μεταξύ πολιτών; (που εμένα δηλαδή, απ' ότι διάβασα στο ποστ σου, με βρίσκουν σύμφωνω. Καλυτερεύουν την χώρα επειδή ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ επιθυμώ τα καλά των Γερμανών και αυτά των Ελλήνων να τα έχουμε όλα δικά μας-Είναι δίλημμα τώρα αυτό? Καφρίλα ή Κάρφωμα? Μαύρο και στα δύο.. Άλλωστε και το κάρφωμα καφρίλα δεν είναι?

Haris είπε...

Γειά σου Τσακίρη φιλόδοξε!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@ όλους:

να το θέσω έτσι: αν μπορούσα να έχω την πιο ωραία, συναισθηματική, έξυπνη Γερμανίδα δική μου, αλλά με είχε με το μαστίγιο μήπως καταλάθος πετάξω το αλουμινένιο κουτάκι στον κάδο για τα πλαστικά, με στραβοκοίταγε που πέρναγα τον ΑΔΕΙΟ δρόμο τρέχοντας ενώ το φανάρι των πεζών είναι κόκκινο, μου πρότεινε να πηγαίνουμε σε αυτά τα κλαμπ που είσαι με τα εσώρουχα και ανταλλάζεις παρτενέρ με άλλους για σεξ (κλαμπ ιδιαιτέρως δημοφιλή εκεί), με κάρφωνε στην τροχαία γιατί πέρασα το όριο ταχύτητας κατά 5 χλμ και σταμάταγε το βίντεο στις 12 κάθε νύχτα -κι ας είχαν μείνει μόνο 5λεπτά ταινίας- γιατί στις 12 ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθεί γιατί στις 7 ΠΡΕΠΕΙ να ξυπνήσει και όχι σεξ απόψε γιατί είναι περασμένες 12. Ε, όχι ρε παιδιά. Μ' αρέσουν οι δρυμοί της Γερμανίας, οι δρόμοι και τα αυτοκίνητά τους. Δε μου αρέσει η νοοτροπία τους. Είναι ρομποτικοί και ψυχροί -όχι στη συμπεριφορά, είναι απόλυτα φιλικοί και εξυπηρετικοί. Αλλά είναι ψυχροί στο ατόφιο συναίσθημα, δεν ξέρουν από έρωτα μόνο από σεξ, δεν ξέρουν από αυθορμητισμό, μόνο από προγραμμα. Πώς να το πω, ο Ρωνμαίος και η Ιουλιέττα θα μπορούσαν να είναι μόνο Ιταλοί, όχι Γερμανοί!
Είναι υπέροχοι πολίτες. Αλλά άνθρωποι που εγώ, μόνο για εμένα μιλάω, δεν θα τους ήθελα για εραστές ή φίλους. Θα μου κάνανε το νευρικό σύστημα σμπαράλια!

@ ριτς και χάρη και πάστα
χαίρομαι που υποστηρίζετε τη διαφορετικότητα των Γερμανών και που οραματίζεστε μια πιο "υπεύθυνη" στάση ζωής για τον κάθε Έλληνα. Σε αυτό δεν εόιμαι αντίθετος. Απλά είαι αυτό που λέει και ο Άμμος: υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα και την υποχρέωση, μια ισοοροπία στην υπευθυνότητα και την αμερημνησία. Καλό θα ήταν να βρίσκαμε μια ισορροπία.

@Χάρη
Προτιμάω τον χάος της Ελλάδας! Και προτιμώ να κάνω παρατήρηση στην κοπελίτσα που κάνει την παράβαση ("κοπέλα μου, είχε ένα στοπ σαν την κεφάλα σου!") απ' το να ειδοποιώ την Τροχαία. Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

Άμμε!
Έλειψα μια βδομάδα, πήγα στην Ίλια και τον Μιχάλη στην Γερμανία και από εκεί πεταχτήκαμε ένα διήμερο Βέλγιο (Αμβέρσα -να μου φύγει το απωθημένο για την πόλη που έβγαλε του dEUS)! Είμαι πλέον οριστικά και αμετάκλητα Αθήνα.

Vain
το astra δεν πάνε να το λένε "κουβά" είναι σούπερ αμάξι -πας ταξίδι 7 ώρες και δεν το έχεις καταλάβει- έχει βέβαια κακή εκκίνηση στα φανάρια γιατί είναι πολύ βαρύ αλλά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σούπερ στις στροφές, πρέπει να είσαι μεγάλος ατζαμης για να τρακάρεις με τέτοιο αμάξι και πατάει 180 για την πλάκα του!
Δε θα σχολιάσω δε το golf που οδήγησα εκεί στα ξένα, ούτε το θεικό audi 3!

Νικόλαε Τσακίρη
καταρχάς οτιδήποτε ακραίο με τρομάζει και δεν το υποστηρίζω.
Σε γενικές γραμμές είμαι ανιστόρητος εκ πεποιθήσεως.
Αντιθέτως με άλλους ανθρώπους δεν πιστεύω ότι από τα λάθη της ιστορίας διαδασκόμαστε -μόνο φανατιζόμαστε.
Πιστεύω ότι η ιστορία λειτουργεί σαν τον πλαϊνό καθρέφτη του οδηγού: μας αναγκάζει να βλέπουμε πίσω, τι κάνουν/έκαναν οι άλλοι, για να πάμε με ασφάλεια μπροστά. Στην ουσία ο καθένας έχει το τώρα να χειριστεί- με αυτό πρέπει να κρίνει τον απέναντι και τη ζωή που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα καταπάνω του κάθε μέρα.
Μιας και δεν είμαι πολιτικός, προσπαθώ ως πολίτης να έχω μνήμη χρυσόψαρου για ζητήμαυα που πάνε 60 χρόνια πίσω. Πολύ που χέστηκα που οι Βέλγοι δεν κράτησαν ούτε μια μέρα αντίσταση στους Ναζί. Κι ούτε έχει νόημα να καταδικάσω τον κάθε Γερμανό η Αριστερό επειδή είναι ρουφιάνος ή μικρόψυχος λόγω τον διαβασμάτων του, του τρόπου ζωής ή του τρόπου που τον μεγάλωσαν. Μπορώ μόνο να εξηγήσω στον εαυτό μου ότι συμπεριφέρεται έτσι λόγω όλων αυτών και από εκεί και πέρα ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ αν τον θέλω στη ζωή μου ή αν θα τον αποκλείσω από αυτήν.
Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση και τις παρατηρήσεις σου. Εννοείται οι απαντήσεις είναι για το λινκ που άφησες και μπήκα.

Albert είπε...

Με αυτά τα ποστ πλήττεις τον τουρισμό σαμμάνε. Και σιγά μην έρθουν ποτέ οι notwist και οι lali puna να παίξουν με τέτοια που τους σούρνεις.

Επιθυμεί κανείς να γίνουμε Δύση; Έχει πολύ ζέστη για τέτοια πράματα.

άμμε περιμένουμε ποστ, εμείς οι οπαδοί σου...

Ινδιάννα είπε...

albert
μα γι' αυτό έκανα το ποστ για τους Γερμανούς -διότι μουσικά με αφήνουν αδιάφορο. Στα άπλυτα των Βέλγων το βούλωσα -μη χάσουμε τις τακτικές επισκέψεις απ' τις μπάντες τους!! ΥΓ. Ωραίες οι Βελγίδες και ωραία ντυσίματα, by the way...

αμμος είπε...

Αγαπητέ Άλμπερτ, όπως δήλωσα στα μέσα Ιούλη, θα τα ξαναπούμε με ποστ το Σεπτέμβρη. Επειδή όμως είσαι φίλος του μπλογκ, για σένα θα είμαι ακόμη πιο ακριβής: Σάββατο 1η Σεπτέμβρη θα ανεβάσω από τα Γιάννενα το πρώτο μου ποστ για τη φετινή (ακαδημαϊκή) χρονιά.

Σαμμάνε, τα λέμε αύριο Αθήνα, herzliche wilkommen!

Haris είπε...

Θα συμφωνήσω στην λεπτή διαφορά της υποχρέωσης και του δικαιώματος όπως πολύ σωστά ειπώθηκε. Αλλά διαφωνώ με την χαλαρότητα της ελληνικής φύσης. (πάντα στην οδηγική σμπεριφορά). Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων. Κάτι τέλος πάντων πρέπει να σημαίνει και αυτό.

Idάκι είπε...

Έχετε δίκιο για το κάρφωμα, αλλά το προτιμώ χίλιες φορές από την καφρίλα. Εξάλλου χάρη στην ιδέα ότι ελέγχεσαι από τους συμπολίτες σου περισσότερο από την αστυνομία οι Γερμανοί έχουν autobahns ΧΩΡΙΣ όριο ταχύτητας ή κάμερες, πας με όσο σου επιτρέπουν οι υπόλοιποι χρήστες της οδού και φυσικά το αυτοκίνητό σου (το νοικιασμένο KIA του διαβόλου που είχα δεν πήγαινε πάνω από 180 και αυτό ήταν, αλλά ήταν γαμάτο).

Στην Αγγλία οι κάμερες είναι σπαστικότατες και τα πρόστιμα τσουχτερά (£60 κ 3 points) αλλά είναι αλήθεια ότι σπανίως τα αψηφούν και βοηθάνε σε κατοικημένες περιοχές. Το καλύτερο όμως το είδα στην Ουαλία, στο νησάκι Άνγκλεσι: παντού πινακίδες ότι υπάρχει κάμερα στα επόμενα 500 μέτρα, αλλά πουθενά οι ίδιες οι κάμερες! Είναι υποχρεωτική η ειδοποίηση αλλά όχι η ύπαρξη, κι εξάλλου μπορεί να είναι κινητή της Τροχαίας. Έτρεχε κανείς πάνω από 70; Όχι - ακόμη κ όσοι το ήξεραν. Και όλοι ευτυχείς - κάτι ξέρουν τελικά οι Ουαλοί (κι εγώ που τους λατρεύω, Σαμμάνε ;))

Ινδιάννα είπε...

Idaki
μετά από τα τελευταία γεγονότα
(με τις πυρκαγιές) ίσως το κάρφωμα να έχει αρχίσει να μου αρέσει τελικα
(I wanna nail those bastards).

ΥΓ. Ναι, ναι, συμπαθώ τους Ουαλλούς. Αν καταλάβαινα και τα αγγλικά τους -χι χι χι! :D

Art Director είπε...

Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι πάντα είμαστε καλύτεροι σε κάτι από τους άλλους (αν όχι σε όλα) και αυτό μας κάνει θα έλεγα, αν όχι αντιπαθείς, τουλάχιστον αδιάφορους.
Ξέρετε το να είναι κάποιος Έλληνας δεν είναι μια γονιδιακή κληρονομιά αφού γνήσιοι Έλληνες δεν υπάρχουν, χάθηκε η "ράτσα" μέσα στους αιώνες. Το να είσαι Έλληνες είναι απλά η εκμάθηση ενός πολιτισμού, ο οποίος πολιτισμός καθορίζει και την εθνικότητα(αν ο πολιτισμός ειναι Ελληνικός τότε όι μαθητές του θα είναι εθνικότητας Ελληνικής).
Και ερωτώ κύριοι..
Ελληνικός πολιτισμός είναι η έπαρση? ο εθνικισμός? η απατεωνιά? η εύκολη, χωρίς κόπο κρίση για τα πάντα? η απαξίωση του κράτους? η ξενοφοβία? η τούρκικη μαγκιά? το κομπολόι? ο τούρκικος καφές και η ενδοοικογενειακή βία? η άρνηση της ήττας? η μη παραδοχή της ανωτερώτητας κάποιου? η μήπως η κακή μίμηση άλλων, ξενόφερτων συνηθειών που απλά τις υιοθετούμε επειδή βλέπουμε πολύ τηλεόραση?
Μήπως κύριοι οι Γερμανοι δεν έχουν τον καλύτερο πολιτισμό (αυτό ποιός και γιατί να το κρίνει) αλλά ίσως έχουν κάλύτερη οργάνωση και κοινωνική παιδεία?
Είναι κακό αυτό? Είναι κακό να είναι σε κάτι, όχι καλύτεροι αν σας ενοχλεί, αλλά σωστότεροι από εμάς?
Εγώ θα έλεγα να συγκεντρωθούμε και τέλος πάντων να αποβάλλουμε τον κομπλεξισμό μας. Είναι καιρός να ωριμάσουμε σαν λαός και παραδεχτούμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν.
Για τα υπόλοιπα θα σας ενημερώσουν τα κόμματα σας και ο τοπικός αντιπρόσωπος της BMW η Mercedes η Porche η Audi η Wolkeswagen η τι άλλο να λέμε τώρα.....
Και όποιος αισθάνεται Έλληνας, έτσι πρέπει, αρκεί όμως να είναι Έλληνας.

Ευχαριστώ.

Παλια επινα φραπε τωρα μ αρεσει ο φρεντο
(Αν απαντήσει κάποιος΄θα το δώ μόνο αν το κάνει στο μπλογκ μου.)