CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

30.10.08

Η Βενετία της Πάρου

Σήμερα φύγαμε απ’ την Πάρο. Περιμέναμε το καράβι τέσσερις ώρες και κουράστηκα πολύ όρθια. Έκατσα για λίγο στο σάκο, αλλά η μαμά φώναξε γιατί είχε μέσα δυο δώρα για συναδέλφους της και φοβήθηκε να μην τα σπάσω. Μούτρωσα και καθόμουν όρθια ακόμη κι όταν ήρθε το πλοίο και μπήκαμε και βρήκαμε και θέση να κάτσουμε. Η μαμά βρήκε δηλαδή. Με άφησε στην πόρτα με τα μπαγκάζια κι αυτή βρήκε τις θέσεις και ήρθε και με φώναξε. Οι θέσεις ήταν πιασμένες από δυο κοπέλες αλλά έβγαλαν από πάνω τις τσάντες τους και μας τις έδωσαν. Η μια ήταν με ίσια μαλλιά και η άλλη με σπαστά. Η μια είχε πράσινα μάτια και η άλλη καστανά. Αλλά έμοιαζαν για αδελφές.
Αυτή με τα πράσινα μάτια την έλεγαν Νατάσα και είχε τελειώσει φέτος το σχολείο και μίλαγε μ’ ένα παιδάκι, πολύ παιδάκι όμως, πιο μικρό κι από νηπιαγωγείου που ήταν αγόρι αλλά το έλεγαν Δήμητρα κι έτσι κατάλαβα ότι ήταν κοριτσάκι απλά είχε αγορίστικα μαλλιά. Η Νατάσα έτρωγε τοστ που το άνοιγε και μαζί με το ζαμπόν έχυνε μέσα και τσιπς και μου έδωσε να δοκιμάσω και ήταν πολύ ωραίο. Την άλλη την έλεγαν Βάσω αλλά άργησα πολύ να το μάθω γιατί άκουγε mp3 και δε μπορούσα να τη ρωτήσω. Κι όταν τα έβγαλε τα ακουστικά άρχισε να διαβάζει ένα χοντρό βιβλίο, πιο χοντρό κι απ’ την Οδύσσεια και δεν ήθελα να την διακόψω. Μέχρι να το πάρω απόφαση να τη ρωτήσω πως τη λένε είχε φτάσει απ’ τη σελίδα 48 στην 184. Μου είπε ότι τη λένε Βάσω και όταν την ρώτησα αν είναι ζωγράφος γέλασε σα να κορόιδευε και κορόιδευε, αλλά όχι εμένα, τον εαυτό της. Της είπα ότι εμένα με λένε Βενετία και αυτή είπε «τι ωραίο όνομα, όπως η Βενετία της Ιταλίας;» αλλά εγώ της είπα «όχι, όπως τη γιαγιά μου τη Βενετία και την ξαδέλφη μου, που κι αυτή Βενετία τη λένε».
Η Βάσω είναι διαφημίστρια αλλά δουλεύει στο σούπερ μάρκετ και δεν είναι αδελφή της Νατάσας αλλά είναι οι καλύτερες φίλες. Είχαν πάει διακοπές στην Αμοργό αλλά τώρα θα γυρίσουν στην Αθήνα και η Νατάσα θα πάει στην Κρήτη στο χωριό της και η Βάσω θα πάει στην Αντίπαρος. Της είπα να μην πάει στην Αντίπαρος γιατί έχει πολύ σαματά κι εμένα δε μ’ αρέσει η φασαρία και ο πολύς κόσμος, αλλά η Βάσω είπε ότι λατρεύει την Αντίπαρος και θα πάει για τρίτη χρονιά. Και άλλα παράξενα μου έλεγε όπως ότι δεν είναι σωστό να λες στην Αντίπαρος, αλλά στην Αντίπαρο, όπως δεν είναι σωστό να λες στον επικεφαλή, αλλά στον επικεφαλής και ότι συγκεκριμένα οι επικεφαλής δεν πρέπει να γράφονται με εψιλον- γιωτα γιατί δεν υπάρχουν επικεφαλείς, αφού όλοι έχουμε ένα κεφάλι. Μετά είπε ότι τα αρχαία είναι πιο ωραία να τα διαβάζεις απ’ το πρωτότυπο γιατί έτσι μαθαίνεις πολλές καινούριες λέξεις κι εγώ τη ρώτησα «και τι χρειάζονται οι καινούριες λέξεις άμα τις ξέρω μόνο εγώ, γιατί κανένας απ’ τους συμμαθητές μου δε διαβάζει τέτοια αρχαία». Και αυτή γέλασε και μου είπε «τουλάχιστον να διαβάζεις έστω κι απ’ τη μετάφραση» και μετά άρχισαν να μαλώνουν με τη Νατάσα, γιατί αυτή την είπε «δογματική» και η Βάσω μετά την είπε «ίσια γραμμή σε εγκεφαλογράφημα» και άρχισαν να λένε η μια στην άλλη όλο κάτι τέτοιες τρομερές βρισιές μέχρι που η Βάσω ξαναφόρεσε τα ακουστικά της και σταμάτησε εκεί η κουβέντα.
Και μετά εγώ ήθελα να ρωτήσω τι ακούει τόσες ώρες αλλά έτσι που είχε φουρκιστεί δεν τολμούσα. Και προσπαθούσα να δω τι έγραφε στην οθονη του mp3 αλλά είχε κάτι τοσοδούλικα γράμματα και δεν έβγαζα γρι. Έτσι συνέχισα να μιλάω με τη Νατάσα που ήταν καλή και γλυκιά αλλά λέγαμε για βλακείες, για το σχολείο και για τον μπαμπά που δεν είχε άδεια και έμεινε στην Αθήνα και για τη μαμά που μάλωνε συνέχεια μαζί του απ’ το τηλέφωνο γιατί νομίζει ότι ο μπαμπάς αγαπάει κι άλλη γυναίκα. Και εγώ της λέω ότι και να γίνεται αυτό, εγώ δε θα έχω ποτέ άλλη μαμά και σιγά τα αβγά δηλαδή, αλλά η μαμά κλαίει και ο μπαμπάς της λέει να μην κλαίει, αλλά αυτή κλαίει και ο μπαμπάς νευριάζει και φεύγει και όταν γυρνάει κανείς δεν τον βλέπει γιατί όλοι κοιμόμαστε πια. Και αυτά τα είπα στη Νατάσα όσο η μαμά έλειπε για καφέ γιατί αν το άκουγε ότι το είπα θα με έδερνε στα σίγουρα.
Τώρα η μαμά κοιμάται και εγώ έχω ζαλιστεί γιατί κούναγε το πλοίο, γιατί έχει και σήμερα πολλά μποφόρ. Κανονικά ήταν να φύγουμε χτες αλλά είχε απαγορευτικό. Η Νατάσα λέει ότι πριν που κούναγε περάσαμε το Κάβο Ντόρο κι ότι τώρα φτάνουμε στον Πειραιά. Της είπα να μου πει πριν φτάσουμε γιατί πρέπει να πάω τουαλέτα γιατί η μαμά είπε ότι θ’ αργήσουμε να βρούμε ταξί και θα κατουριέμαι. Και η Βάσω τότε που άκουσε γιατί πήδαγε τραγούδια στο mp3 είπε ότι θα με ειδοποιήσουν, αρκεί να τους υποσχεθώ πως, όταν πάω σπίτι θα ψάξω στο χάρτη να βρω ακριβώς πού πέφτει η Βενετία της Ιταλίας. Είπε ότι είναι ντροπή να μην ξέρω καν πού είναι η Ιταλία, γιατί υπάρχει και πλοίο που κάνει κατευθείαν τη διαδρομή Ιταλία- Πάρος και τότε εγώ την ρώτησα αν υπάρχει και τέτοια γραμμή για την Αντίπαρος. Δεν ξέρω γιατί αλλά κούνησε το κεφάλι της απογοητευμένη και μετά είπε στη Νατάσα «εντάξει, κι εμείς που σπουδάσαμε τι καταλάβαμε;» κι έβαλε τα ακουστικά και σταμάτησε πάλι να μιλάει.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tom the Barman

Απλα να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο
δεν ανήκει στα αστικά
αλλά στα υπεραστικά δράμματα! :)

Έχεις γνωρίσει κι εσύ κάτι άτομα
μα πού τα πετυχαίνεις
σε τι κόσμο ζεις
επιτέλους?

Ινδιάννα είπε...

Τομ
α. σωστη η παρατήρηση για τα υπεραστικά!

β. Ζω? Επιτέλους??? Μα ποιος διαδίδει αυτα τα ψευδη για εμένα! ;Ρ

sot είπε...

Ώστε έχει η Ιταλία Βενετία!!!
Στο σχολείο ήταν τόσο γρήγορος ο καθηγητής, που λίγο ακόμα και θα μας έφτανε εκεί (μέχρι Σλοβενία φτάσαμε στη Γεωγραφία της Ευρώπης) :)

night blue είπε...

Theleis na sou pw ti gnwmi mou?
Xereis poso se thaumazw kai m aresei to grapsimo sou. Oloi omws exoume tis atyxes stigmes mas.
To keimeno ayto den exei kanena logo yparxis.
Ta giati den exei simasia.
Tha perimenw loipon tin alli Pempti alla kai pio prin, tin Kyriaki pou einai i mera tis listas tis Indianner.

night blue είπε...

Ta giati den exoun :-)
Eixa ki egw mia atyxi stigmi sto typing :-))

Ινδιάννα είπε...

Sot
μακαρι να είχα το δάσκαλο σου- πάντα βαριόμουν αφόρητα τη γεωγραφία!

Vain
βασικά σκέφτηκα ότι σας έχω παραβάλει σε σκέψεις και παρασοβαρέψαμε σε αυτο το μπλογκ και είπα να γράψω κάτι αναλαφρο, χωρις πολλά- πολλά.
Αν και τώρα που το επεσήμανες κι εσύ καταλαβαίνω ότι αυτο το κείμενο που δείχνει ακριβώς ...εμένα: για μένα ό,τι δεν είναι έρωτας δεν έχει σημασία και όσο και να προσπαθώ να το παιξω ότι με αφορούν και άλλα σε αυτη τη ζωή δεν είναι έτσι, και αυτο μου βγαινει. Αυτο το κειμενο είναι αδιάφορο- έχεις δίκιο!- γιατι προσωπικά τα πάντα μου είναι αδιάφορα αν δεν έχουν μέσα τους το νόημα της ζωής μου- ήτοι τον έρωτα.

ΟΚ, την άλλη Πέμπτη θα πέσει πολύ σκέψη με ...hardocore σκηνικο, υπόσχομαι! χε χε

sot είπε...

Είχε πολύ γέλιο το μάθημα της Γεωγραφίας

night blue είπε...

Ayto mou den mou arese (pera apo to oti mou aresoun ta swsta ellinika kai den diavazw gia na ta xehasw :-) gi' ayto kai mou tin espagan tromera ayta ta keimena tou Ammou me tin anorthografi Litsa-peste me syntiritiki-gi' ayto kai den m' arese to tragoudi twn TV on the Radio, gi' ayto kai den mou arese i parastasi tou Marmarinou tote stin Athina)einai oti den einai dynaton ena mikro koritsaki opws afinetai na ennoithei sto keimeno na kanei tis paratiriseis kai tis skepseis pou kanei ayto kai apo tin alli na mila ta athlia ellinika pou milaei. Htan sa na diavaza to keimeno tis afigisis enos freak.
Kai apo tin alli tis mas elege? Oti otan eisai polu morfwmenos den mporeis telika na epikoinwniseis?
Kai an einai etsi? So... Den to vriskw sovaro gia ithiko didagma.
Einai kai kati allo alla den mporw na to pw giati tha fanw parapanw skliri mazi sou.
Anyway, etsi ki alliws ayti itan i diki mou upoikimeniki gnwmi pou tin exefrasa pantws eilikrina kai xwris kammia kaki prothesi. Einai kalo kammia fora na leme ayto poy skeftomaste giati tarakouname kai ton allo an den mas parexigisei.
Exeis megaluteres suggrafikes ikanotites apo oses afinei na diafanoun ayto to keimeno kai to exeis fysika apodeixei se merika apo ta proigoumena kai polu perissotero se kapoia apo ayta pou itan keimena etoima gia typografeio.

Ινδιάννα είπε...

Vain
ξέροντας ότι πάντα μου μιλάς ώς "φίλη", δηλαδή με καλή πρόθεση να βελτιωθώ και όχι για να με μειώσεις, θέλω να ακούσω και το πιο σκληρό σχόλιο (πώς το έλεγε ο Λαζοπουλος σοτους Μητσους: "μου αρέσουν οι παρατηρήσεις: βελτιώνομαι"!
Εξάλλου, η αλήθεια είναι ότι όταν γραφεις κάτι δε μπορεις να καταλάβεις τι θα δει ο άλλος σε αυτό. Αυτο που παρατηρεις εσύ τώρα δεν το είχα σκεφτει, και έχεις δίκιο.
Προχτες ένας άλλος φίλος μου είπε ότι ένα κειμενο μου που τον περιελάμβανε τον εκνευρισε πολύ γιατι έδινε μια εικόνα του που, εγώ όταν το έγραφα, δεν την είχα σκεφτει. Οπότε αλιμονο, τέτοιες παρατηρήσεις σα τις δικές σου είναι πολύ βοηθητικές.
Για ρίξε και το πιο σκληρο σχόλιο τώρα!