CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

18.11.07

Δε θα περά- δε θα περάσει ο χειμωνισμός! – indieannalog set 1

Καθώς η Λίστα Άμμου χάθηκε με την έρημο, η Ινδιάννα εμπνέεται από τα τέσσερα στοιχεία της νέας φύσης γύρω και ετοιμάζει τα indieannalog sets. Σε αυτά θα βρίσκετε: ένα τραγούδι παλιό και σταθερό σαν τη γη, ένα βαθύ και σκοτεινό σαν το νερό, ένα καινούριο και «καυτό» σαν τη φωτιά, δυο που τα μπέρδεψε ο αέρας (διασκευές, κλοπές, δάνεια, samples, κλπ). Καλή ακρόαση!


Γη: Beatles – Oh darling Το Abbey Road (μαζί φυσικά με το White album) θεωρείται απ’ τα πιο επιδραστικά και progressive L.Ps όλων των εποχών. Διαλέγω αυτό το τραγούδι που φαίνεται τραγικά απλό και συνηθισμένο για να θυμίσω ότι μερικές φορές, πέρα από τις εντυπωσιακές μελωδικές συλλήψεις και τις περίεργες ενορχηστρώσεις, αρκεί το πάθος. Ένα riff σκέτη εμμονή, ένα τρελό πιάνο, μια κιθάρα με μπλουζ αναφορές και χαζά φωνητικά που υπογραμμίζουν (διακωμωδώντας θαρρείς!) τα ουρλιαχτά του Τζον. Της κακομοίρας!

Φωτιά: I'm from Barcelona - I am a painter Καταρχάς αυτοί είναι από την Βαρκελώνη όσο κι η δική μου σκούφια κρατάει από το Ρέικιαβικ (πόσες πιθανότητες έχω, Ινδιάννα πράμμα). Από εκεί και πέρα η γεωγραφία δεν έχει σημασία και μιλάμε για το πιο χαρούμενο τραγούδι της χρονιάς!

Αέρας:
Η brit pop στα ντουζένια της και οι Boo Radleys έπαιζαν αντί ξυπνητηριού σε όλα τα εφηβικά δωμάτια των 90’s. Οι Electric soft parade δημιουργήθηκαν στο Brighton λίγα χρόνια μετά και έβγαζαν εκπληκτικά singles (πχ. empty at the end, there' s a silence) αλλά δεν τους ήξερε ούτε η βρετανομάνα τους τότε. Φέτος χτυπάνε την πόρτα της δημοτικότητας με το misunderstanding, που μοιάζει με διασκευή του wake up Boo με λίγο πασπάλισμα από Grandaddy στο τέλος.

Νερό: Clem Snide – Exercise. Τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι συζητάνε αν το νέο-φολκ είναι μουσικό κίνημα. Κι εγώ αναρωτιέμαι αν αυτό είναι που πραγματικά τους απασχολεί, τη στιγμή που υπάρχουν καυτά διλήμματα στο προσκήνιο όπως: downtempo electro Σουηδία ή indie pop Καναδάς; :-P

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν ξέρω για την Μπαρτσελόνα, αλλά μπορώ να σου τραγουδήσω κάτι πιο επίκαιρο: "είμαστε ακόμα Ζωνιανοίιιιιι, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημαααα". Όσο για το δίλημμα Σουηδίας- Καναδά θα προτιμήσω Σουηδία και Καναδά!
ΥΓ. Πού είναι ο Σαμμάνος οεο; Τι του έκανες;

αμμος είπε...

Τι γλυκείς που ήταν οι τελευταίοι, ό,τι πρέπει για κυριακάτικο πρωινό. Στον αέρα μου μοιάζει ηχητικά μόνο η εισαγωγή, ίσως πρέπει να το ξανακούσω.
Ωραίο το κόνσεπτ με τα τέσσερα στοιχεία, να σου δώσω μόνο μια ιδέα: στο κινέζικο ωροσκόπιο υπάρχει και το στοιχείο του μέταλλου, ενώ οι ευρωπαίοι αλχημιστές από την άλλη προσέθεσαν τον αιθέρα ως πέμπτο στοιχείο (μπορείς να παίζεις δηλαδή και με άλλες δύο κατηγορίες αν δε σου βγαίνει το ποστ, πάλι μέσα στο θέμα θα είσαι).
[Είδες με την adsl στο σπίτι; Άλλη αίσθηση.]

night blue είπε...

Epitelous, fws!
Sammanistikos aeras pneei pali. :-)
Trexw pisw sto post!

night blue είπε...

Kammia fora einai pliktiki i neo-folk. Basia Bulat kai ta resta. Ok, einai me viologika proionta (i mpagiatika) kamwmena alla den yparxei ilektrismos. Protimw metallagmena i (freska).

night blue είπε...

Wraio to "Oh, Darling". Kavla! :-)

night blue είπε...

M' aresoun ta kanadezika group. Agorasa malista to teleytaio Cd twn Fiery Furnaces apo tin Athina. (Pira Fink, Fiery furnaces kai Future of the Left). Kale ola arxizane apo F! E, den eimaste kala! :-))
Les na simainei kati ayto? Na einai oiwnos?

night blue είπε...

Wraio kai to I'm a Painter.

Boo Radleys, Wake Up... Ti mou thymises!
Ax, '90s!

night blue είπε...

Μια χαρά και οι Ηλέκτρικ Σοφτ Παρέιντ!

night blue είπε...

Ειδικα το τελος!

night blue είπε...

Μαλλον θα πάρεις καλό βαθμό σήμερα! :-)

night blue είπε...

Mmmm! Bravo, eisai mia axia synexistria tou Sammanou! Akouw to Clem Snide. Very nice. Ayto einai pio ...folkia mallon me country rinismata.

Ινδιάννα είπε...

Τομ
ο Σαμμάνος πήγε για τσιγάρα και δεν ξαναγύρισε. Αν τον δεις πουθενά τον αχαΐρευτο να του πεις ότι τον θέλω και κλαίω!
Στο μεταξύ εγώ θα ψηφίσω μακράν Σουηδία γιατί ακούω Καναδά χρόνια τώρα (όταν οι new pornographers ήταν άγνωστοι και οι Broken Social Scene έμοιαζαν κάτοικοι του Άρη), οπότε κομματάκι την έχω βαρεθεί την power pop που παράγουν με τη σέσουλα εκεί).

Αμμούδι
αν σκεφτείς ότι τρώω το κόλλημα με τις φυσικές επιστήμες αυτή την εποχή(4 στοιχεία) αλλά πάντα αγαπούσα περισσότερο την χημεία (αλχημεία!) νομίζω ότι κάλλιστα μπορώ να μπλέξω το κινέζικο μέταλλο με τον αιθέρα -μπας και γίνει χρυσός- και να κάνω μια επιπλέον κατηγορία που θα είναι ουσιαστικά η κατηγορία "τα σκουπίδια σου ο θησαυρός μου" (με αναφορές σε κιτς γνωστά τραγούδια που ακόμα χορεύουμε κλπ). Καλά ε, είσαι γεμάτος ιδέες!!! :)

Αγαπητή vain
μιας και περνάω φάση "επιστροφή στα θρανιά" και ως μαθήτρια ήμουν πάντα μέτρια, καταλαβαίνεις οι καλοί βαθμοί είναι μεγάλο απωθημένο! Πόσο μάλλον άμα στους δίνει και μια μουσική αυθεντία σαν κι εσένα! :) Ευχαριστώ!

Ινδιάννα είπε...

Δε μπορούσα να βάλω κάτι πολύ "μαύρο" σ' αυτή τη λίστα γιατί ήταν χαζοχαρούμενα τα υπόλοιπα άσματα, έτσι έβαλα τον Clem Snide, που είναι χαριτωμένο το χρυσουλάκι μου!

sot είπε...

Μπορεί να μην είναι από τη Βαρκελώνη, ο Ζωγράφος της Φωτιάς όμως σίγουρα κατάγεται από αυτούς που βρίσκονται στη Γη.

Ινδιάννα είπε...

sot
στην αρχή νόμιζα ότι εννοείς πως είναι διασκευή από κάποιο παλιό και έψαχνα μια ώρα στο ιντερνετ! Αλλά μάλλον στην σκαθαροκαταγωγή αναφερόσουν ε; Αργώ αλλά τα πιάνω! ;)

orestis είπε...

Τον έφαγες άτιμη τον Σαμμάνο...

Μου αρέσει το indieannalog όμως.

Και περιμένω και πιο "ινδιάννικες" μελωδίες.

Νομίζω Σουήδια έχει και θα έχει πιο πολλά να πει.

Επίσης παραγγελιά, θέλω κάτι χαοτικό την Κυριακή...στη μνήμη του Σαμμάνου ρε παιδί μου!

night blue είπε...

Καληνύχτα! Καλή εβδομάδα! Φιλιά :-)

sot είπε...

Ναι σ' αυτά :)