CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

17.12.08

Ποια ζωή ζυγίζει περισσότερο και γιατι

(δεν το κάνω για να "ανάψω τα αίματα" ούτε για να πάω κοντρα σε κάποιους και να πάρω το μέρος κάποιου άλλου. απλά ήρθε στο mail μου. και με έκανε να σκεφτώ ξανά αυτο που έλεγε στο πρώτο του κειμενο ο Άμμος: την αδιαπραγματευτη αξία μιας ανθρώπινης ζωής)

Πέθανε χτες
ο 25χρονος αστυνομικός που βρισκόταν σε κώμα από τα επεισόδια στο Ελληνικό.
Τι είχε γινει τότε;
"Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της06/07/2007, δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία μέτρων ασφαλείας για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας (σπάσιμο οχημάτων, εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσικής στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκλητα δολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου
.
Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις τα οποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους, λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα), προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός (γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής,πολλαπλά τραύματα στο σώμα και νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.
Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά.
Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και ''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της σωματικής βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''. Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών
".


ΥΓ. Το κείμενο ΔΕΝ το έχω γράψει εγώ, υποθέτω ότι ειναι από κάποια εφημερίδα και ίσως θα έπρεπε να έχω κόψει την τελευταία παραγραφο- μιας και ειναι κρίσεις επάνω στο συμβάν. αλλα την άφησα, έτσι, για να ακούσω και άλλες κρίσεις για το θέμα.

Άμμος: Είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνω σε ποστ της Ινδιάννας, για αυτό θα είμαι λακωνικός. Η Καθημερινή διαψεύδει την είδηση αυτής της ανάρτησης. Το ότι ο Παναγιώτης Τομαράς αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά και άλλα προβλήματα στην υγεία του λόγω της επίθεσης, συνεχίζει βέβαια να θίγει ως ζήτημα την αδιαπραγμάτευτη αξία της ανθρώπινης ζωής, σε όποιον φυσικά και αν ανήκει αυτή η ζωή.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φήμη ήταν.

περιούσιος είπε...

Ο βαριά τραυματισμένος αστυνομικός δεν απεβίωσε, ευτυχώς. Επρόκειτο για μια ανεπιβεβαίωτη είδηση, η οποία ήδη κάνει το γύρο του Διαδικτύου ως γεγονός, πράγμα, που αποδεικνύει, ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ρίχνουν λάδι στη φωτιά όλες οι πλευρές.

Ανώνυμος είπε...

Diladi syggnwmi to provlima einai oti den pethane?? Arketo kako den epathe??

Lucha Libre είπε...

Ναι, είναι σοβαρότατο το κακό που παθαίνει ένας άνθρωπος όταν χάνονται ή περιορίζονται οι κινητικές του δυνατότητες. Δεν είναι μόνο ο θάνατος αιτία συγκίνησης και προβληματισμού, και η αξία της ζωής περιλαμβάνει και την ποιότητά αυτής. Λυπάμαι ειλικρινά για την απώλεια της σωματικής ακεραιότητας κάθε ανθρώπου.

Παραδέχομαι επίσης πως οι ατομικές αντιλήψεις (και προκαταλήψεις) φιλτράρουν τα συναισθήματα σε μεγάλο βαθμό. Είναι αλήθεια πως δε νιώθω οργή γι΄αυτή την περίπτωση. (και αυτό νομίζω είναι και το κρίσιμο ερώτημα της ανάρτησης: παίρνουμε ίσες αποστάσεις;)
Λέω πως όχι.

Κι αυτό γιατί: πρώτον, ένας άνθρωπος ένστολος, εκπαιδευμένος, σε υπηρεσία
είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσει κίνδυνο. Να το πω κι αλλιώς, αυτή είναι η δουλειά του. Σύγκριση με έναν άοπλο έφηβο που ενώ τρώει σάντουιτς στον πεζόδρομο πέφτει νεκρός, δεν υπάρχει.
Έπειτα, το timing είναι παράξενο. Πόσο ειλικρινές για τον αστυνομικό είναι το ενδιαφέρον όσων ρίχνουν μόλις τώρα, μετά από τόσο καιρό, μια αναφορά στην περίπτωσή του; Πόσο μάλλον όταν δε διστάζουν να τον θάψουν κι από πάνω;

Χμμμ.

Ινδιάννα είπε...

1. ποιος οριζει το "απροκλητη επιθεση" (ο μπατσος που πυροβόλησε θεώρησε ότι τον προκάλεσε ο 15χρονος, αυτον που του επιτέθηκαν θεωρούμε ότι δεν τους προκάλεσε κανεις γιατι έτσι είπε αλλα, έτσι έγινε)?

2. Αυτο δεν αναιρει ότι από τη μια πλευρά ήταν 20τόσοι και από την άλλη 2: ποιοι δινουν "πτυχία" (Πανεπιστημιακό Τμήμα πια δεν ειναι των αστυνομικών?) σε φοιτητές που ΔΕΝ τους έχουν μάθει τα στοιχειώδη (δηλαδή ΠΩΣ να προστατεύουν τον εαυτο τους και να μην τους σακατευουν 20 μεθυσμένοι νταήδες);

3. Γιατι ναι, η αλήθεια ειναι πως θεωρούμε δεδομένο ότι αφού κάνεις την επιλογή να γινεις στρατιωτικός ή αστυνομικός εισαι προετοιμασμένος να "πεθάνεις" για την προστασία της πατρίδος (αχ, αυτα τα προϊστορικά ιδανικά, πόσο πιασάρικα ειναι). Οπότε ναι "τα θελες και τα παθες". Αλλα γιατι να τα πάθει? Εννοώ, γιατι ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε πετάει στην ...αγορά εργασίας χωρις να σου έχει μάθει το βασικό: πώς να επιζησεις εκει έξω?

4. Αλήθεια στις στρατιωτικές σχολές και στις αστυνομικές ακαδημίες κάνουν καταλήψεις τώρα ή πιστευουν ότι η εκπαιδευση τους πάει τέλεια??

5. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι ξοδευει πολλα λεφτά για άμυνα (που ως γνωστόν η καλύτερη άμυνα ειναι η επίθεση) και λίγα για εκπαίδευση και ΤΙΠΟΤΑ για ουσιαστική παιδεία. Αν όλοι είχαμε τη στοιχειώδη ανθρωπιστική παιδεία όλοι θα είχαμε περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη (απ' το τυπικό να σηκωνομαστε στο λεωφορείο για να κάτσει ο γέροντας, μέχρι το λυνουμε τα προβληματά μας με διάλογο και όχι με καρδονια και σφαίρες).

6. Ξέρω ότι μιλάω για ουτοπικές πολιτείες, αλλά όταν ζεις τέτοια πραγματικότητα ο μόνος λόγος για να μην αυτοκτονησεις ειναι να ονειρευεσαι μια τέτοια ουτοπία...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
αμμος είπε...

Επειδή εμένα ρωτάει μάλλον ο ανώνυμος, το πρόβλημα φυσικά και ΔΕΝ είναι ότι ο αστυνομικός παρέμεινε ζωντανός, αλλά α) ότι η ακριβής είδηση είναι "ο αστυνομικός παραμένει ζωντανός με σοβαρότατα προβλήματα υγείας λόγω της επίθεσης" και β) ότι το ερώτημα για την ωμή βία πάνω σε ένα άτομο (ένστολο όμως) διατηρείται, απλώς σε άλλη βάση.

αμμος είπε...

Ανώνυμε της 11:12, η πρώτη μισή σειρά από το σχόλιό σου λογοκρίνεται λόγω υβριστικών χαρακτηρισμών. Διάβασε τους όρους χρήσης στην κάτω μεριά του σάιντμπαρ.

Ανώνυμος
DE NTREPESAI LIGO [...], INCONTINENTIA??
KI EPEIDI EINAI ENSTOLOS?
DEN PAME KALA!
OLOI OI ANTRWPOI, ANTIEXOUSIASTES H MPATSOI, ETSI H ALLIWS EXOUN DIKAIWMA STI ZWI KAI STIN ARIMELEIA. EINAI SA NA LES OTI O MPATSOS EPEIDI EKPAIDEYTIKE PREPEI NA EINAI KARPAZOEISPRAKTORAS.
H VIA EINAI APARADEKTI SE KATHE PERIPTWSI KAI APO KATHE PLEURA. OUDEIS PREPEI NA EINAI APODEKTIS VIAS.

Lucha Libre είπε...

Ινδιάννα είμαι σύμφωνη με τους προβληματισμούς σου, και γι΄αυτό βρήκα ενδιαφέρουσα την ανάρτηση, -νομίζω πως αυτό ήταν εξ αρχής το περιεχόμενό της. Ναι, πιστεύω στην ανθρωπιστική παιδεία και στάση ζωής.
Απλά δε νομίζω πως οι οποιεσδήποτε περιστάσεις μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι. Άλλες συνθήκες.

Όσο για τα παρακάτω, είναι προφανές ότι δεν ντρέπομαι καθόλου για τις απόψεις μου. Ξαναλέω: λυπάμαι πολύ για τη στέρηση της σωματικής ακεραιότητας ενός ανθρώπου, είναι απαράδεκτη. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι -και δεν κρύβω- τη μειωμένη μου συναισθηματική φόρτιση για έναν άνθρωπο της "αντίπερα όχθης". Κι αυτό με βάζει σε σκέψεις. Διάβασε πιο προσεκτικά τι λέω. Αν επιμένεις στα βρισίδια έλα στο χώρο μου, όχι εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Αμμο, Ινδιάννα! Σε λίγο θα έχετε περισσότερες συνιστώσες κι από το Σύριζα ;)

Ανώνυμος είπε...

Ayto pou kaneis, Amme, den einai dimokratiko.
Den nomizw oti itan ivristikoi alla itan apla i apopsi mou.
Euxaristw poli gia tin antimetopisi....

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα με αυτή την ψευδή είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσα σε μια νύχτα είναι ότι βγήκε μέσα σε μία περίοδο κοινωνικής αναταραχής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κρατική καταστολή. Λυπάμαι, αλλά έτσι το εξέλαβα!

Επίσης, χαίρομαι πολύ που σας ξαναβρίσκω!

-ως πoτε; -ως το τελος! είπε...

Ινδιάννα θυμάσαι; Πού ήμασταν εκείνο το βράδυ; Ακριβώς εκεί που χτύπησε ο εν λόγω! Στο γήπεδο του Μπέιζμπολ στο Ελληνικό, στη συναυλία των Αγγελάκα, Λαστ Ντράιβ, Κρίνων, Παυλίδη και Σαδίκη!
Αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει ένα σκηνικό όπως μάθαμε αργότερα έξω από το γήπεδο με κάποιους που ήθελαν να μπουν τζάμπα και πάνω στο ντου πρέπει να χτυπήθηκε. Αυτά, για την ιστορία...

-ως πoτε; -ως το τελος! είπε...

...ας δούμε και λιγάκι την ουσία τώρα.
Καταρχάς, ένα πραγματολογική πληροφορία που συμπληρώνει το παζλ.
Η πλαστή αυτή είδηση δεν φύτρωσε. Αναγράφεται για πρώτη φορά (=κατασκευάζεται)στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ (βλ. ΚΟΥΓΙΑΣ)του Κορκονέα !
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια επ΄ αυτού. Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο περί φήμης. Πρόκειται για καραμπινάτη εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων προς ίδιον όφελος. Ο δύσμοιρος ο πατέρας του Τομαρά έπαθε σοκ όταν το διάβασε και οργίλος έπαιρνε την αστυνομία για διαψεύσεις και επανορθώσεις!
Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν όσα ειπώθηκαν περί σοβαρών σωματικών βλαβών. Συμφωνώ με την incontinentia σε ό,τι αφορά αυτά.

Επιπλέον, θυμίζω ή ενημερώνω για το (πλαστό και παραποιημένο) ρητό του Ισοκράτη που μίλαγε δήθεν για "αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας". Κυκλοφορούσε κι αυτό από μέιλ σε μέιλ μέχρι που έγινε πηχυαίο πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου!
Πόσοι άραγε το γνωρίζουν ότι είναι παραποιημένο; Τουλάχιστον, έλαβε μια κάποιου είδους απάντηση, δηκτικότατη αλλά φυσικά ελάχιστης εμβέλειας. Σε τοίχο έχει γραφτεί το ακόλουθο σύνθημα: ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΟΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Kαι από κάτω εν είδει υπγραφής του ρητού: Ισοκράτης!
(βλ. και http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=20.12.2008,id=46806532,60989316,67495172)
Για να μην αναφέρω τις ήδη πάμπολλες περιπτώσεις προβοκατόρικες ενέργειες σε σχέση με τη δράση των ετεροαποκαλούμενων "κουκουλοφόρων". Αλήθεια, ας σκεφτούμε: τα πρόσωπα των ΜΑΤατζήδων τα βλέπουμε;
Επίσης, πόσες προβοκατόρικες-πλαστές ειδήσεις που να καταπίνονται αμάσητες από όλο τον κόσμο είδαμε να πηγάζουν από το Κίνημα (π.χ. μέσω του Ιντυμήντια ή των μπλογκς); Όσο μπορώ να έχω υπόψη μου, κα-μί-α!
Πού θέλω να καταλήξω; Στο ότι στις παρούσες συνθήκες είναι λανθασμένο, για όποιον θέλει να έχει ένα επίπεδο κοινωνικής συνείδησης, να κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς (κράτος, ΜΜΕ, Αστυνομία κλπ) και και σε ό,τι μπορεί να ονομαστεί Κίνημα.
Πιστεύω να φάνηκε πως η προβοκατόρικη λάσπη με κάθε τρόπο και μέσο -μαζί, προσθέτω, με την εν υπνώσει και καταπιεσμένη συνείδηση των περισσότερων- αμβλύνει την ορθοκρισία και γι αυτό καταλήγει επικίνδυνη. Ας έχουμε πάντοτε υπόψη μας ποιος είναι από πάνω και ποιος είναι από κάτω. Οι ίσες αποστάσεις από τα γεγονότα ίσως τότε μας οδηγήσουν στο να διαβάσουμε τα γεγονότα ως βία (κρατική) και αντιβία (κοινωνική). Το κάνουμε όμως;

ΥΓ. Θα πρότεινα το ποστ αυτό να ξεκινάει με την επισήμανση ότι πρόκειται για ψευδή είδηση και να ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.