CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

2.7.07

SMSigedrosi, ΕΚΦ και διαδικτυακές κινητοποιήσεις

[Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό ένα γραπτό μήνυμα που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή για το θέμα των δασών. Δεν μπόρεσα να εξακριβώσω από ποιον οργανώνεται και φαίνεται μάλλον να είναι μια κινητοποίηση "από τα κάτω". Αντιγράφω το γραπτό μήνυμα ακριβώς στη μορφή που μου ήρθε.]

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ - ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΜΗ ΜΕΙΝΕΙΣ ΑΠΡΑΓΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ. ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΚΑΤΕΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

[Σχετική δημοσίευση έγινε στο Indymedia και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.]

Επίσης την Τρίτη στις 19.00 το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ οργανώνει διαδήλωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή κατά της κυβέρνησης, με αιτήματα να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 για τα δάση και να αναδασωθούν άμεσα οι καμένες εκτάσεις. Ακόμη, την επόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου το απόγευμα διοργανώνει εκδήλωση-συναυλία με την υποστήριξη και των «ΝΕΩΝ» στην Πάρνηθα, στην πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο του Τελεφερίκ.

[Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δελτίο τύπου του Συνασπισμού.]

Επιπλέον το μπλογκ "Αθήνα - Οδηγός Επιβίωσης" ξεκινάει μια ηλεκτρονική διαμαρτυρία με οργανωμένη αποστολή e-mail την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αλλα μπλογκ που έχουν κινητοποιηθεί για το ζήτημα είναι το anadasosi, το makeathensgreen αλλά και η Ελαφίνη, όσον αφορά συγκεκριμένα την προστασία των ζώων της Πάρνηθας.

Τέλος, την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 9 το πρωί η ομάδα των φίλων του RunningNews.gr θα συγκεντρωθεί στην Αγία Τριάδα της Πάρνηθας να κάνει την καθιερωμένη της προπόνηση, σαν ύστατη ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για όσους/ες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πληρέστερα για το ζήτημα, ο JustAnotherGoneOff πήρε την πρωτοβουλία να αποδελτιώνει διαρκώς τα σχετικά κείμενα που δημοσιεύονται.

[Να διευκρινίσω ότι μπορεί να έχω επιφυλάξεις ή και διαφωνίες όσον αφορά κάποιους από τους φορείς, πρωτοβουλίες ή μπλογκ που κινητοποιούνται. Προτιμώ όμως να παραπέμψω τους/τις επισκέπτες/τριες σε όλες τις σχετικές πηγές και να αποφασίσουν οι ίδιοι/ες για τους εαυτούς τους, παρά να επιλέξω μία από τις κινητοποιήσεις και να την προτείνω ως καταλληλότερη.
Από τη μεριά μου πιστεύω ότι μπορώ να κάνω δυο τρία απλά πράγματα: να ενημερώνω τους/τις επισκέπτες/τριες του μπλογκ μας, να κατεβώ σε συγκέντρωση/εις διαμαρτυρίας με των οποίων το πλαίσιο συμφωνώ και να συμμετάσχω σε δράσεις που θα προστατεύουν το δάσος, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από λογικές οικολογίας και όχι εντυπωσιασμού. Ο/η καθένας/μιά κρίνει όμως για τον εαυτό του/της.
Αντι επιλόγου, ο Allu Fun Marx το έθεσε πολύ καλά στα σχόλια ενός προηγούμενου πόστ του: Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι τα μπλογκ πρέπει να είναι στην αιχμή των όποιων κινητοποιήσεων. Υπάρχουν ομάδες, οργανώσεις, σύλλογοι, που έχουν “οργώσει” αυτά τα βουνά κι αυτά τα δάση. Αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, επειδή αυτοί έχουν την γνώση και την εμπειρία. Δεν χρειάζεται τα πάντα να ξεκινούν και να τελειώνουν μέσα στα μπλογκ. Τα μπλογκ μπορούν να συνεισφέρουν στην ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις αυτές και οι μπλόγκερ θα πρέπει να παίρνουν μέρος σ΄αυτές, πρώτα ως πολίτες και ύστερα αν το θέλουν και ως μπλόγκερ. Οι μπλόγκερ δεν (πρέπει να) είναι δισδιάστατα καρτουνάκια που δρουν και κινούνται μόνο μέσα στα ιστολόγια. ]

29 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Θα τρεχουμε σαν τους τρελους με τη παντοφλα και θα διαδηλωνουμε;
Ελεος.Δεν ειναι trendy!!!

αμμος είπε...

Πρέζα TV, δε σου είπε κανείς να πάς με την παντόφλα στη διαδήλωση, σαν τον τρελό, επειδή είναι trendy.
Τουλάχιστον δε σου το είπα εγώ.

Ανώνυμος είπε...

ειπαμε βρε Αμμο, να μην καπελώσουν τις πυρκαγιές τα κόμματα. Ας γίνει μια φορά και κάτι που θα πηγάζει από το δικό μας αυθορμητισμό κι από τις δικές μας νόρμες. Πολλοί εχουν προτείνει πολλά, ας συντονιστούν κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους κι ας ενημερώσουν τον κοσμο. Το καπέλωμα θέλει μια περίσσια δεξιοτεχνία και τα κόμματα δε νομίζω ότι ενδείκνυνται γι αυτήν
Μια άποψη , σωστή, λανθασμένη, ο,τι πείτε
Ρίτσα Μασούρα

Unknown είπε...

Πολυαγαπημένε μου Αμμε (ή αλλιώς γλυψ γλυψ) ελπίζω να μου συγχωρέσεις την γλώσσα που θα χρησιμοποιήσω παρακάτω στο σχόλιο μου και να κατανοήσεις το σκεπτικό μου ..

Λοιπόν, εγώ προτείνω να βγάλουν όλοι το σκασμό επιτέλους με τις διαμαρτυρίες και κολοκύθια τούμπανα, και αν ακόμα μετά από λίγο καιρό θυμούνται πως έχει καεί το δάσος να βουτάνε δυο τρία δέντρα και να πάνε να τα φυτεύουν χωρίς να το λένε σε κανέναν. Επίσης να επιστρέφουν κάθε βδομάδα και να τα ποτίζουν γιατί αλλιώς θα ξεραθούν. Ακου συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες! Για να πτοηθούν δηλαδή οι ποιοι και να κινητοποιηθούν? Και τα σμς τι νόημα έχουν? Να πλουτίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απ' τα μηνύματα φαντάζομαι. Τίποτα! Κουβέντα! Κιχ! Αυτοί που πραγματικά εννοούν να κάνουν κάτι δεν το λένε, απλά το κάνουν.

αμμος είπε...

Αγαπητή Ρίτσα, συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί σου. Η ανάρτηση όμως αυτή έχει σκοπό την ενημέρωση για όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που γνωρίζω, και δεν προτείνει μία από αυτές ως καλύτερη ή αποτελεσματικότερη.

Σε ευχαριστώ πάντως για το σχόλιό σου, με κινητοποίησε να γράψω δυο πραγματάκια για το πώς βλέπω εγώ συγκεκριμένα τους τρόπους αντίδρασης - παρέμβασης σε αυτήν την ιστορία.

αμμος είπε...

Ίσις διαφωνώ μαζί σου συνολικά, αλλά αυτά είναι για να τα συζητάμε, όχι για να τα απαντάμε στα σχόλια. Δυο τρεις σκέψεις.
-Μια σειρά από στοιχειώδη αγαθά της καθημερινής μας ζωης (οχτάωρο, πενθήμερο, νομική ισότητα γυναικών κ.π.α.) επιτέυχθηκαν και λόγω κάτι τύπων που μαζεύονταν και φωνάζανε.
- Το δάσος θα κινδυνέψει ακριβώς αν πάρει ο κάθε ασχετοευαίσθητος ένα δέντρο και πάει και το φυτέψει. Δεν είναι μπαξές με μελιτζάνες, είναι δάσος και χρειάζεται οργανωμένη πρέμβαση για να βοηθηθεί. Είτε μας αρέσει, είτε όχι και δασολόγοι χρειάζονται και οικολόγοι χρειάζονται και φορείς χρειάζονται.
- Κι εγώ σε συμπαθώ πολύ και το ξέρεις (γλυψ γλυψ).

Unknown είπε...

Για κάτσε βρε Αμμε μου,

δηλαδή στα σχόλια δεν μπορούμε να συζητάμε? Εντάξει, οκ ξέρω πως παραφέρθηκα λεκτικά κάνοντας κατάχρηση του δικού ιστολόγιου, αλλά πες μου αυτό όχι ότι δεν είναι για συζητήσεις.

- Οταν είναι για τέτοιου είδους "δικαιώματα", που αφορούν την τσέπη μας στην ουσία, μια χαρά εννοούν όλοι τις κινητοποιήσεις και γι' αυτό και αποδίδουν. Εδώ όμως αν πρέπει να διαμαρτυρηθούμε κάπου είναι απέναντι στους εαυτούς μας και τα μυαλά που κουβαλάμε. Το να διαμαρτυρόμαστε στους όποιους άλλους είναι απλά μια "δικαιολογία" να ξαναπασάρουμε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού. Για να μπορούμε να λέμε στην επόμενη πυρκαγιά "ορίστε, εμείς διαμαρτυρηθήκαμε κι αυτοί τίποτα δεν έκαναν".

- Πες μου αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι η φύση δεν χρησιμοποίησε κανενός είδους οργανώγραμμα για να αναπτυχθεί. Ο,τι είναι να επιβιώσει επιβιώνει. Οποιος έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με κηπουρική το γνωρίζει. Βάζεις αυτά που πιθανολογείς ότι θα πιάσουν και πάντα επικρατούν τα ισχυρότερα. Εξάλλου εγώ δεν πρότεινα να μην ενημερωθεί κανείς για το τι πρέπει να φυτευτεί, αλλά να μην το κάνει σημαία της δικής του ευαισθησίας και καλά. Απλά να το κάνει.

αμμος είπε...

Ίσις μου καμία κατάχρηση δεν έκανες στα σχόλια, μην το ξανασκεφτείς αυτό. Ήμουν απλώς κυριολεκτικός: οι συζητήσεις αυτές για το ποια κοινωνική/πολιτική δράση έχει καλύτερο αποτέλεσμα, είναι τεράστιες. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη στα σχόλια. Το ύφος σου με έκανε να απαντήσω με αντίστοιχο τρόπο, αλλά δεν με ενόχλησε. Επί της ουσίας τώρα.

Στο πρώτο που λες, ότι πρέπει να αναζητήσουμε πρώτα τι μπορούμε εμείς να κάνουμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Κι εμένα με αηδιάζουν οι συζητήσεις του τύπου "δεν υπάρχει κράτος, κανείς πολιτικός δεν ενδιαφέρεται κτλ." που μας απαλλάσσουν ρητορικά από τις ευθύνες μας. Ζούμε όμως σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε μας αρέσει είτε όχι και κάποιες αποφάσεις παίρνονται από τα πάνω. Όσα δεντράκια και να φυτέψω ΕΓΩ σε μια καμένη περιοχή, αν αποχαρακτηριστεί ως δασική ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να έρθουν οι μπουλντόζες. Δε θεωρώ ότι υφίσταται δίλημμα επομένως.

Για το δεύτερο που θέτεις, διάβασα αυτές τις μέρες κάποια κείμενα που υποστηρίζουν ότι ακόμα και η αναδάσωση στην περίπτωση κάποιων καμένων δασών μπορεί να κάνει ζημιά, επειδή ακριβώς η φύση έχει δικό της οργανόγραμμα, όπως λες. Οι φορείς και οι οργανώσεις με όλα τα προβλήματα που μπορεί να τους προσάψεις, έχουν και την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Unknown είπε...

χμ.. δεν ξέρω.. υποπτεύομαι ότι όλα αυτά συνολικά λειτουργούν τελικά ως δικαιολογίες, ίσα για να αποκοιμηθούν οι συνειδήσεις μας με το σκεπτικό ότι "οκ, εγώ έκανα ό,τι μπορούσα.."

ξανά συγνώμη για την γλώσσα που χρησιμοποίησα, απλά πιστεύω πως είμαστε όλοι για χαστούκια.. εγώ έτσι κι αλλιώς έχω πάψει εδώ και καιρό να φυτεύω οτιδήποτε εκτός του κήπου μου και να ασχολούμαι με οτιδήποτε εκτός του εαυτού μου, τουλάχιστον εγώ το λέω καθαρά..

αμμος είπε...

Ίσις σου επαναλαμβάνω ότι δε με ενόχλησε η γλώσσα που χρησιμοποίησες και συμφωνώ μαζί σου ότι είμαστε όλοι για χαστούκια. Στο συγκεκριμένο ζήτημα πάντως είναι σαφές ότι διαφωνούμε συνολικά. Εύχομαι να έχεις άδικο, αλλά δεν μπορώ να μη σου αναγνωρίσω ειλικρίνεια και περιγραφφική ακρίβεια.

Ανώνυμος είπε...

λες να κατέβουμε και οι βορειοελλαδίτες την κυριακή στη βουλή; χμμμ. το σκέφτομαι. άσε που μια δυο μέρες μετά έχουν και συναυλία οι Kaiser Chief. καλά, μου φαίνεται στα σχέδια θα μείνω.

αμμος είπε...

Τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιο του Πρέζα TV, μάλλον αστειευόταν ο άνθρωπος και τον πήρα από τα μούτρα.

Φίλε Keimgreek, πάλι έχω χάσει επεισόδια; Τελευταία φορά σε είχα αφήσει Αθήνα, να έχεις επιστρέψει μόλις από Κρήτη, πότε ήρθες Σαλονίκη;
Εγώ πάντως κατεβάινω Αθήνα την Τετάρτη και θα μείνω καμιά βδομάδα. Σε κάποια/ες από αυτές τις συγκεντρώσεις θα πάω σίγουρα.

Ανώνυμος είπε...

πάλι έχουμε μπερδευτεί μου φαίνεται ;-p

A.F.Marx είπε...

Ότι θα γινόμουν και τσιτάτο στο blog σου , ούτε που το είχα φανταστεί...
:)

Ινδιάννα είπε...

Μόλις γύρισα από Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου άσχετου με την Πάρνηθα, στο οποίο όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι έδειξαν πολύ ευαισθητοποιημένοι με το θέμα, και ήταν κάθετοι στο να βγάλουν ψήφισμα (μαζί με άλλα ΔΣ)στο οποίο θα απαιτούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης στην Πάρνηθα και να προχωρήσουν σε άμεση αναδάσωση. Όπως το κατάλαβα βέβαια, η ελπίδα της Αττικής πλέον δεν είναι σε ένα δάσος που θα ξαναγίνει σε 100 χρόνια όπως ήταν πρίν, αλλά στην πίεση ώστε να γίνει το περιβόητο Μητροπολικό Πάρκο στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, που θα έχει4000 στρέμματα πράσινο και θα είναι ο βασικός πνεύμονας του λεκανοπεδίου -αν δεν αρχίσουν κι εκεί να μπαζώνουν. Οπότε αν κατέβετε στους δρόμους, τουλάχιστον να φωνάζετε για κάτι που πρέπει να γίνει και όχι για όσα δεν έγιναν. Να φωνάζετε για να γίνει το Μητροπολιτικό, όλοι εκεί έχουν στραφεί πια. Ευχαριστώ για το χώρο!

αμμος είπε...

Καλέ μου keimgreek, το έχουμε συνήθειο εμείς να μπερδευόμαστε :-D

Αγαπητέ Μαρξ, σου ανταπέδωσα τη χάρη που μου είχες κάνει, όταν με ενέταξες πριν μήνες στην ανθομπλογκία σου, που ήμουν ταπεινός και άσημος ακόμα μπλόγκερ.
[Πέρα από την πλάκα όμως, η συγκεκριμένη παράγραφός σου ήταν σαν να βγήκε από το κεφάλι μου, σε ένιωσα πραγματικά κοντινό μου πολιτικά. Εξ' ου και το τσιτάτο.]

Σαμμάνε μου, γιατί δε γράφεις κάτι γι' αυτό το ζήτημα; Έχεις καλούς λόγους για να σε απασχολεί, επαρκή ενημέρωση και ικανή πένα. Από τη μεριά μου απλώς μιλάω για πέντε πράγματα που ξέρω, αποσπασματικός και ανήσυχος.
[Παρεμπιπτόντως, χάζεψες καλέ, για ποιο χώρο ευχαριστείς, το δικό σου;]

sot είπε...

Σωστό είναι αυτό που λέει ο Σαμμάνος, χωρίς βέβαια να παραμεληθεί η αναδάσωση όπου χρειάζεται.
Ας δρομολογηθεί άμεσα το Μητροπολιτικό Πάρκο, έστω και με πίστα formula (είναι από τα λίγα που θα δεχόμουν να γίνουν στην Αθήνα σε βάρος της Επαρχίας). Θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς, ότι είναι αρκετοί, όσοι ονειρεύονται 4000 στρ. τσιμέντου.

Ανώνυμος είπε...

Μα σε τι κόσμο ζούμε; Κοτζάμ Άμμος και Σαμμάνος και αντί να υποστηρίζετε την ερημοποίηση θέλετε να προστατέψετε τα δάση; Αυτό δεν είναι πια "σκουπίζοντας την έρημο", είναι "φυτεύοντας στην έρημο" :-Ρ

Από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες πάντως, προσωπικά στηρίζω την "Αναδάσωση" (είναι λίγο παραπλανητικό το όνομα), όπου έχουν ήδη μαζευτεί πάνω από 500 άτομα σε google group και προσπαθούν να συντονιστούν μπας και βρουν λύσεις (με τη βοήθεια ειδικών εννοείται).

Κατά τ'άλλα, συμφωνώ κι εγώ με τον ΑFM, παρά το γεγονός ότι τον τσίγκλισα λίγο παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κι από μένα , είμαι από Θεσσαλονίκη και φυσικά στεναχωρήθηκα πολύ με τις πυρκαγιές και την Πάρνηθα , αλλά έχω θυμώσει κιόλας γιατί «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και τα δεινά αυτής μας αφορούν.»
Μη ξεχνάμε κάηκε και το Πήλιο που είναι πολύ πιο όμορφο από την Πάρνηθα και στη Λάρισα είχαν φωτιές και στη Χαλκιδική πέρσι, το πρώτο πόδι έγινε στάχτη και το δεύτερο το έβαλαν τώρα στο μάτι , το δικό μας δάσος πριν λίγα χρόνια αλλά η Αθήνα μας έγραψε στα τέτοια της κανείς από τους δήθεν Αθηναίους ( χωριάτες είναι όλοι τους) δεν νοιάστηκε για την υπόλοιπη Ελλάδα και ούτε θα κουνήσουν και τώρα το δαχτυλάκι τους για τις άλλες περιοχές παρά μόνο για την Πάρνηθα …λυπάμαι μεν για το δάσος αδιαφορώ όμως για τους κατοίκους των Αθηνών !

Σιχάθηκα !

αμμος είπε...

Αγαπητή sot, συμφωνώ και μαζί σου και με το Σαμμμάνο, απλά δεν ξέρω πολλά για αυτό. Θα επαναλάβω την ίδια ερώτηση με πριν: όσοι/ες ξέρετε κάτι για το ζήτημα ή σας απασχολεί, γιατί δεν ανεβάζετε ένα ενημερωτικό κείμενο;

Φίλε Νεφέλικά, ελπίζω να τα πούμε σε καμιά διαδήλωση στην Αθήνα. Όσο για την έρημο που λες, ετοιμάζω κείμενο για την ερημοποίηση. :-)

Αγαπητέ/ή jnf6, η ιδέα σου για τη μαύρη μπλούζα είναι καλή, απλά δεν ξέρω αν μπορεί να απλωθεί εκ των υστέρων, το μήνυμα έχει ήδη κυκλοφορήσει πολύ σε μπλογκ, κινητά κτλ. Όσο για το τραγούδι, εμένα μου αρέσει το "Που είναι ο Βάγκνερ, που είναι ο Πουτσίνι", έχει καλύτερη μουσική πιστεύω.

Αγαπητή τρελλοφαντασμένη καλωσόρισες. Η θέση μου όσον αφορά αυτά που γράφεις είναι κάπως ιδότυπη: μεγάλωσα Καλαμάτα, μένω Θεσσαλονίκη τα τελευταία δέκα χρόνια και μετακομίζω Αθήνα τον Αύγουστο. Με νοιάζουν σίγουρα και οι τρεις πόλεις είτε για πρακτικούς, είτε για βιωματικύς λόγους.
Αν υπήρχαν κινητοποιήσεις για το Πήλιο ή το Σειχ Σου, θα ενημέρωνα σίγουρα για αυτές, δε γνωρίζω όμως κάτι τέτοιο. Θα μου επιτρέψεις όμως να σου επισημάνω ότι δε μου φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος που δεν κατέβηκα σε διαδηλώσεις για το Σέιχ Σου, δε συμμετείχα σε αναδασώσεις ή σε οικολογικές οργανώσεις, τον καιρό που χρειαζόταν το δάσος τη βοήθειά μου. Καλός μαλάκας ήμουν τότε, έτσι λειτουργούσα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι έτσι πρέπει να συνεχίσω να λειτουργώ.

-ως πoτε; -ως το τελος! είπε...

@trelofantasmeni,
έχω τη γνώμη (την πεποίθηση δηλαδή..) ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν πρέπει να πλειοδοτούμε / μειοδοτούμε. Τι πα' να πει, αλήθεια,ότι το Πήλιο είναι ομορφότερο της Πάρνηθας; Πώς θα σου φαινόταν, άραγε, ένα σχόλιο του τύπου "η πανίδα της Πάρνηθας είναι σημαντικότερη από αυτήν της Χαλκιδικής";
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Πέρσι στην Κασσάνδρα έγινε μια καταστροφική πυρκαγιά. Αν και τότε ήμουν στην Κρήτη, θυμάμαι καλά ότι υπήρξε πολύ μεγάλος θόρυβος για το θέμα.
Το ΑΝ υπήρξε όμως κινητοποίηση εκ μέρους των πολιτών (ώστε να αντιδράσουν κατά της συνένοχης αδράνειας των "αρχών" λαμβάνοντας ταυτόχρονα και πρωτοβουλίες για την αναδάσωση ή για όποια άλλη ενέργεια επαναφοράς του φυσικού πλούτου) ΔΕΝ είναι θέμα του βρωμοχαμουτζίδικου κράτους, αλλά των ίδιων των πολιτών!
Νομίζω λοιπόν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα. Υπάρχει μια διογκούμενη αντίδραση "από τα κάτω" καταρχάς που συμπαρασύρει και ΔΕΝ καθοδηγείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Σε κάτι τέτοιο (πρέπει να) είμαστε όχι μόνο αλληλέγγυοι αλλά και συμμέτοχοι. Το ίδιο ακριβώς με οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια οπουδήποτε στην Ελλάδα...
Κλείνω με αυτό: Η συμπλεγματική νοοτροπία ορισμένων υπερβόρειων συμπατριωτών και συμπατριωτισσών μας, ας μην αναλώνεται σε θέματα ζωής και θανάτου, όπως θεωρώ ότι είναι η καταστροφή του δασικού μας πλούτου...

Ανώνυμος είπε...

@-ως πότε;-ως το τέλος
Την συμπλεγματική νοοτροπία να την ψάξεις στην νοτιο ελλάδα που μας έχει κουράσει με την εγωκεντρική της στάση και τα ΜΜΕ τα αθηναϊκα που μας έσπασαν τα νεύρα με την Παρνηθα ( φυσικά και κρίμα στο Δάσος) αλλα τα άλλα δάση δηλ ειναι αναλώσιμα και η Πάρνηθα ξαφνικά εθνικός δρυμος και δεν σημαζευεται...κουβέντα δεν γίνεται για κανένα άλλο σημείο της Ελλάδος φυσικα γιατι η Ελλάδα είναι μονο εκεί γύρω απο την Αττικη...αντε τώρα τρεξτε ...σύντομα θα το ξεχάσετε και θα ξεφυτρώσουν οι πολυτελείς βίλες των πλούσιων και συμπλεγματικών σας συντοπιτών !

Και όταν ένας Βορειοελλαδίτης εκφράζει την αγανάκτησή του μη λαλατε τα χάλια σας σε αυτόν!

-ως πoτε; -ως το τελος! είπε...

Όλη μου την ενημέρωση για το θέμα ως τώρα την είχα διαδυκτιακώς, από εφημερίδες και από συζητήσεις. Τηλεόραση δεν έχω δει ούτε 1 δευτερόλεπτο. Συνεπώς, καθόλου δεν με απασχολεί το ΠΩΣ προβάλουν τα κανάλια τα γεγονότα αυτά, με ενδιαφέρουν ΤΑ γεγονότα και τι μπορώ εγώ να κάνω γι αυτά.
Για μένα, οποιαδήποτε σκόπιμη πυρκαγιά σε κάθε δάσος είναι εγκληματική και κάθε νεοέλλην κάφρος που χτίζει πάνω σε καμμένη γη, συναυτουργός του εγκλήματος. Άρα, εχθροί μου!
Προφανώς και δεν ξεχωρίζω το ΠΟΥ γίνεται αυτό. Απλώς, τυχαίνει να ζω στην Αθήνα και να είμαι πιο κοντά στην Πάρνηθα.
Η λογική του
"...αντε τώρα τρεξτε ...σύντομα θα το ξεχάσετε και θα ξεφυτρώσουν οι πολυτελείς βίλες των πλούσιων και συμπλεγματικών σας συντοπιτών !"

εκτός από μικρόψυχη είναι και νομιμοποιητική του τι θα συμβεί (βορείως και νοτίως)αν δεν δράσουμε. Γιατί μη μου πεις ότι στη Χαλκιδική αν μείνετε(-ουμε) όλουι αδρανείς, θα χτιστούν μητροπολιτικά πάρκα!

Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας (με τα όποια της φάλτσα ο καθένας)
και και ας μην τις χωρίζουμε.

Μόνο έτσι θα ακουστούμε...

αμμος είπε...

Χμ... Η διάσταση απόψεων είναι και θεμιτή και αναπόφευκτη. Να αποφεύγουμε όμως τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς όσο μπορούμε, ναι;

-ως πoτε; -ως το τελος! είπε...

Νομίζω ότι ήμουν επαρκώς τεκμηριωμένος σε ό,τι σχολιασμό χρησιμοποίησα.

Το μάξιμουμ για μένα είναι αυτά που μπορούν να μας ενώσουν και το μίνιμουμ οι επιμέρους θεμιτές διαφωνίες. Εσύ, όμως, δεν καταλαβαίνω, γιατί στέκεσαι στη μέση;
Φίλον μεν το "σαβομπλογκουαρ βιβρ", φιλτάτη δε η μεροληψία, εν προκειμένω...

Κλείνω με κάτι που μας περιέχει όλους: και Γιάννηδες και τρελούς και φαντασμένους και ερήμους και το θέμα μας.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ
του Ζ. Παπαντωνίου

«Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο; Γιατί; Γιατί;»

Αγέρας θάναι, λέει ο Γιάννης και περπατεί.

Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι βγάνει φωτιά

Να' βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα, μια ρεματιά!

Μες το λιοπύρι, μες στον κάμπο να ένα δεντρί...

Ξαπλώθη ο Γιάννης αποκάτου, δροσιά να βρει.

Το δέντρο παίρνει τα κλαριά του και περπατεί!

Δεν θ΄ ανασάνω, λέει ο Γιάννης, γιατί, γιατί;

«Γιάννη, που κίνησες να φτάσεις;»

«Στα δυο χωριά.»

«Κι ακόμα βρίσκεσαι δω κάτου; Πολύ μακριά!»

«Εγώ πηγαίνω, όλο πηγαίνω. Τι έφταιξα εγώ;

Σκιάζεται ο λόγκος και με φεύγει, γι' αυτό είμαι δω

Πότε ξεκίνησα; Είναι μέρες... για δυο, για τρεις...

Ο νους μου σήμερα δε ξέρω, τ΄ είναι βαρύς»

«Να μια βρυσούλα, πιε νεράκι να δροσιστείς»

Σκύβει να πιει νερό στη βρύση, στερεύει ευθύς.

Οι μέρες πέρασαν κι οι μήνες, φεύγει ο καιρός,

Στον ίδιο τόπο είν' ο Γιάννης, κι ας τρέχει εμπρός...

Να το χινόπωρο, να οι μπόρες, μα πού κλαρί;

Χτυπιέται ορθός με το χαλάζι, με τη βροχή.

«Γιάννη, γιατί έσφαξες το δέντρο, το σπλαχνικό,

που 'ριχνεν ίσκιο στο κοπάδι και στο βοσκό;»

Ο πεύκος μίλαε στον αέρα - τ' ακούς, τ' ακούς;-

και τραγουδούσε σα φλογέρα στους μπιστικούς.

«Φρύγανο και κλαρί του πήρες και τις δροσιές

Και το ρετσίνι του ποτάμι απ΄ τις πληγές.

Σακάτης ήταν κι ολόρθος, ως τη χρονιά,

Που τον εγκρέμισες για ξύλα, Γιάννη φονιά!»

«Τη χάρη σου ερημοκλησάκι, την προσκυνώ,

Βόηθα να φτάσω κάποιαν ώρα και να σταθώ...

Η μάνα μου θα περιμένει κι έχω βοσκή...

Κι είχα και τρύγο... Τι ώρα νάναι και τι εποχή;

Ξεκίνησα το καλοκαίρι -να στοχαστείς-

Κι ήρθε και μ' ήβρε ο χειμώνας μεσοστρατίς.

Πάλι Αλωνάρης και λιοπύρι! Πότε ήρθε; Πώς;

Αγιε, σταμάτησε το λόγκο, που τρέχει εμπρός.

Αγιε, το δρόμο δεν τον βγάνω -με τι καρδιά;-

Θέλω να πέσω να πεθάνω, εδώ κοντά.»

Πέφτει σα δέντρο απ΄ το πελέκι... βογκάει βαριά.

Μακριά του στάθηκε το δάσος, πολύ μακριά.

Εκεί τριγύρω ούτε χορτάρι, φωνή καμιά

Στ΄ αγκάθια πέθανε, στον κάμπο, στην ερημιά.

αμμος είπε...

Φίλε "ως πότε" την άποψή μου την έχω καταγράψει και στο ποστ και στα σχόλια, δε νομίζω ότι στέκομαι στη μεση. Αν αναφέρεσαι συγκεκριμένα στην προτροπή μου να αποφεύγουμε τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς, νομίζω ότι είναι ένα μίνιμουμ του δημόσιου διαλόγου. Έχω νομίζω κάθε δικαίωμα να εκφράσω τις προτιμήσεις μου, όσον αφορά τις δημόσιες συζητήσεις, σε μια συζήτηση που ξεκίνησε από ένα κείμενό μου.
Το ποίημα δεν το ήξερα και είναι καίριο, να 'σαι καλά που το μετέφερες εδώ.

elafini είπε...

χοπ-χοπ...καλησπέρα...σήμερα κάνω διάλειμμα από τηλέφωνα σε δασαρχεία, wwf, οικολογικές,κτλ, κτλ, και περνάω να πω απλά μια καληνύχτα...αν δείτε την κυριακή ένα ελάφι, θα είμαι εγώ :PP

αμμος είπε...

Καλώς την Ελαφίνη! Εγώ την Κυριακή λέω να έρθω πιο σπορ, χωρίς άμμους και σκούπες. Τα λέμε στην πορεία!

Idάκι είπε...

Κλαίω όπως κλαίω από μικρή κάθε που διαβάζω το ποίημα αυτό, ως_πότε... και Άμμε, δεν έχεις διαβάσει τα Ψηλά Βουνά;!! Την κατάρα του Πεύκου, σε κάποιας μικρής τάξης το ανθολόγιο; No way my friend! Δεν θυμάσαι...

Τέλος πάντων. Είμαι στο τηλέφωνο όλη τη βδομάδα, ρωτάω και προτρέπω τους φίλους μου να συμμετέχουν σε όποια κινητοποίηση διαλέξουν, σε ό,τι μιλά στην ψυχή τους αντί να πάνε για καφέ... και λυπάμαι τόσο που με κρατάνε ασήμαντα και μηδαμινά, πλέον μάθαμε, ζητήματα εδώ. Φωνάξτε και για μένα, σας παρακαλώ.... και θα βρω μια ώρα να φωνάξω κι εγώ γραπτά μέχρι να στερέψει η πένα μου.

Σας χαίρομαι τόσο :)