Την περασμένη Παρασκευή οι αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας της Νέας Μανωλάδας Ηλείας ξεκίνησαν απεργία με αίτημα την αύξηση του ημερομισθίου τους από τα 22 στα 30 ευρώ. Το Σάββατο στην περιοχή πήγαν μέλη των ΚΚΕ και ΠΑΜΕ για να συμπαρασταθούν και να ενημερώσουν τους εργάτες για τα δικαιώματά τους, πράγμα που εξόργισε όμως τους παραγωγούς φράουλας, οπότε ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός μελών των ΚΚΕ - ΠΑΜΕ και των αλλοδαπών απεργών, όπως και του ιατροδικαστή του Νοσοκομείου Πύργου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ αλλά και στο βιντεάκι από τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ και του 902.
Το μόνο που εγώ έχω να σχολιάσω είναι ότι ντρέπομαι. Συζητήσεις για το ζήτημα θα βρείτε όμως στα μπλογκ των Ροΐδη και Λασκαράτου, McManus, Άθλιου, Γιάννη, Οικολογικής Εναλλακτικής Παρέμβασης Ερμιονίδας, Ερυθρού και Σοφιστή. Κι όπως λέει και ο ΠρέζαTV, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!
22.4.08
Φράουλες κι αίμα Μανωλάδας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Δίκιο έχεις να ντρέπεσαι, κι εγώ ντρέπομαι. Δεν μπορώ πια να φάω φράουλες με αυτά που έμαθα...
Το θέμα όμως δεν είναι να ντραπείς εσύ κι εγώ και όλοι οι άλλοι που έγραψαν και καλώς έγραψαν. Το θέμα είναι να ντραπούν κάποιοι άλλοι - και αυτοί που παράγουν τις φράουλες έτσι όπως τις παράγουν, και εκείνοι που έκαναν τα στραβά μάτια -για να μην πω ενθάρρυναν- τα αίσχη και εκείνοι που όπλισαν ιδεολογικά τους παραπάνω...
Συμφωνώ δεν αρκεί να ντρεπόμαστε...
ούτε και να κόψουμε το να αγοράζουμε φράουλες ....
Έχει γίνει μπάχαλο με τους μεταναστες και είναι θετικό που ακούγονται κάποια πράγματα. Το θέμα βέβαια είναι και να γίνονται...
Καλό Πάσχα
Καλησπέρα κορίτσια! Νομίζω ότι με παρερμηνεύσατε λίγο, πουθενά δε λέω ότι αρκεί να ντρέπεσαι:
Το "πολιτικό χρέος" ενός μπλογκ είναι να ενημερώνει για κάποια θέματα ή και να τα σχολιάζει, από εκεί και μετά το ζήτημα είναι τι κάνουμε με τα φυσικά μας σώματα, πώς επιλέγουμε να δουλεύουμε και να δρούμε στην καθημερινότητά μας, ποια είδη πολιτικής δράσης επιλέγουμε να στηρίξουμε κτλ.
Καθαρά στο επίπεδο του μπλογκ όμως είχα την επιλογή είτε να παραθέσω την είδηση μαζί με άλλα μπλογκ που τη συζητούσαν, είτε να δώσω κάποιο δικό μου σχολιασμό. Έχοντας πρώτα διαβάσει όλα τα κείμενα και σχόλια των συνδέσμων μου, μου φάνηκε περιττό, όποιος ήθελε να συμμετάσχει σε μια συζήτηση μπορούσε να το κάνει εκεί. Αυτό σήμαινε λοιπόν ότι "το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι ντρέπομαι". Εν ολίγοις, συμφωνούμε απόλυτα.
Είναι χρήσιμη η ενημέρωση γιατί πέρα από το συγκεκριμένο θέμα, μας βοηθά να βλέπουμε την εφαρμογή παρόμοιων μεθόδων "κατ' αναλογίαν" σε πάρα πολλούς τομείς. Και η αναλογία ίσως είναι ακόμα χειρότερη εκεί και ακόμα πιο δυσοίωνες οι προβλέψεις. Ακόμα και αν παραβλέψουμε την ανθρωπιστική πλευρά που είναι η πιο σημαντική, όταν επικροτούμε ή έστω αδιαφορούμε, δημιουργούμε άλλοθι για "νομιμοποίηση" τέτοιων πρακτικών. Θύματά της με απόλυτη βεβαιότητα θα καταστούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Αμμος, καλή η πληροφόρηση και η διάδοση των κακών που συμβαίνουν σε αυτή την χώρα.Καλό θα ήταν να είχαμε και τα αποτελέσματα μιας φανταστικής έρευνας σχετικά με το πόσοι και ποιοί είναι αυτοί που δίνουν ΙΚΑ ή έχουν ασφαλίσει ανθρώπους (κυρίως αλλοδαπούς) που παρέχουν κάποιου είδους υπηρεσίες π.χ δουλειές στο σπίτι,βοήθεια για τα παιδιά, στα χωράφια κλπ.
Aπό την όχι και τόσο μακρινή γεωγραφικά αλλά άγνωστή μας Ίμβρο, πολλές ευχές (και αλληλεγγύη στους μετανάστες βεβαίως!)
Γιάννης (και Γιώργος και Οζτσάν)
Καλά να περνάς και τα λέμε σύντομα!
ΥΓ: ξέρεις πώς λένε στα τούρκικα το κινητό τηλέφωνο;
Τζεπ τελεφόν! τηλέφωνο τσέπης δηλαδή! και δεν είναι αστείο. :-)
Sot, έχεις δίκιο, όποιος έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα έχει δει πολλές μικρές καταπιέσεις και εκμεταλλεύσεις. Τέτοια γεγονότα καλό είναι και να μας θυμίζουν τις γενικότερες ανισότητες στην κοινωνία μας και όχι απλώς να καταδικάζονται ως βάρβαρες εξαιρέσεις.
Αγαπητέ τρεμπλ νομίζω πως το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ κάνει κατά καιρούς τέτοιες έρευνες, το ζήτημα είναι να αποκτήσουν και κάποια φανταστική δημοσιότητα.
Cep telefonu αγαπητέ ως πότε, δύο χρόνια έκανα τούρκικα, κάτι θυμάμαι ακόμα! Χρόνια πολλά σε όλους!
Δημοσίευση σχολίου