CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

28.6.08

Αγώνας ενάντια στην επέκταση των Ελληνικών Πετρελαίων και της Χαλυβουργικής στο Θριάσιο


Δελτίο τύπου 24-06-2008: «Πέφτει χρήμααα..!» Ο ρυπαίνων πληρώνει… για να κάνει την δουλειά του !

Ανήμπορη να εξασφαλίσει με σοβαρά επιχειρήματα τη συναίνεση της κοινωνίας του Θριασίου για το καταστροφικό προς το περιβάλλον του Θριασίου σχέδιο επέκτασης του Διυλιστηρίου της Πετρόλα, η ηγεσία των Ελληνικών Πετρελαίων επιστρατεύει μάταια επιλήψιμες μεθόδους εκμαυλισμού των κατοίκων.
Με φορτικές τηλεφωνικές κλήσεις προς εκατοντάδες Δημότες κυρίως της Ελευσίνας, της Μάνδρας και της Μαγούλας, ανοίγει κρουνούς ατομικών «παροχών»:
- Δωρεάν παροχή 500 λίτρων πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες.
- Οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές/τριες που θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ.
- Δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές για παιδιά σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
- Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους/ες σε διαγνωστικά κέντρα της περιοχής κ.α
Ουδέποτε στο παρελθόν τα υπό κρατικό έλεγχο Ελληνικά Πετρέλαια είχαν επιδοθεί σε τέτοιες εξατομικευμένες μεθόδους και πρακτικές .
Αντίθετα, το ιστορικό ανάλογο ανακαλείται αυτόματα στη μνήμη των κατοίκων : η καταστροφική επιδρομή του Ι. Λάτση (Ιδρυτή της Πετρόλα) το 1968 στην Ελευσίνα συνοδεύτηκε από επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, όπου ξεφορτώθηκαν κιβώτια με ρολόγια και τρανζίστορς από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία προορίζονταν για τους/τις φτωχούς/ές εργαζόμενους/ες της Ελευσίνας…
Η σημερινή (υπό Λατσικό έλεγχο) Διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων παραδίδει αξιοθαύμαστα μαθήματα «πράσινης» σκέψης και «εκσυγχρονιστικής» επιχειρηματικής πράξης!
Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα… Η πλήρης διαστροφή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλεί» είναι γεγονός: Ο ρυπαίνων πληρώνει... για να κάνει την δουλειά του!

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σημαίνει:
- Άμεση απόσυρση των σχεδίων εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του διυλιστηρίου.
- Αλλαγή καυσίμου και εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για πραγματική μείωση των ρύπων.
- Εξαφάνιση των οσμών που πλήττουν καθημερινά τους οικισμούς της Ελευσίνας, των Εργατικών Κατοικιών και της Μάνδρας.
- Ανάληψη της ευθύνης για τις διαρροές του διυλιστηρίου στο έδαφος και στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην θάλασσα και γενναία επένδυση για την προληπτική αντιμετώπισή τους καθώς και πλήρη εξυγίανση του εδάφους εντός και εκτός του διυλιστηρίου.
- Ελεύθερη ζώνη ασφαλείας όλη η έκταση της πρώην Υαλουργίας OWENS μεταξύ του Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου (ΠΥΡ.ΚΑΛ.) και του Διυλιστηρίου.
Αυτήν την περιβαλλοντική ευθύνη των Ελληνικών Πετρελαίων θα απαιτήσουν οι κοινωνικοί φορείς, οι Δήμοι, η Νομαρχία και οι κάτοικοι του Θριασίου στις 28 Ιουνίου με την Ολονύχτια Πολιτιστική Διαμαρτυρία τους έξω από το διυλιστήριο της Πετρόλα.

Η συντονιστική γραμματεία

Ολονύκτια πολιτιστική διαμαρτυρία το Σάββατο 28 Ιουνίου έξω από τις εγκαταστάσεις της Πετρόλα (στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Κορίνθου) με συμμετοχή μουσικών σχημάτων, συλλόγων και πνευματικών κέντρων του Θριασίου. Ακολουθεί το πρόγραμμα της διαμαρτυρίας:

7:00 μμ: Έναρξη διαμαρτυρίας: Χοροι από εθνικοτοπικούς Συλλόγους και Πνευματικά Κέντρα του Θριασίου (συνοδεύει η ορχήστρα του Μανώλη Σύριου).
9.30 μμ: Χαιρετισμοί εκπροσώπων.
10.00 μμ: Συναυλία διαμαρτυρίας με τους Βασιλη Παπακωνσταντίνου και Σάκη Μπουλά
Μεσάνυχτα: Έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το δεκαμελές συγκρότημα Λαϊκά μονοπάτια.
3.00 πμ: «Μια ενοχλητική αλήθεια» Προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ.
6.00 πμ: Λήξη διαμαρτυρίας.

[Κλικ στις αφίσες για τη μεγεθυσμένη εικόνα. Επίσης στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια συνάντηση για μεταφορά στη διαμαρτυρία στις 9:00 μμ από τους "Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια" στον Κοινωνικό Χώρο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66 Εξάρχεια.]

2 σχόλια:

περιούσιος είπε...

Η ιστορία, που αναφέρεις, είναι από εκείνε,ς που δείχνουν ότι όταν υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες, μπορούν πολλά να γίνουν. Κάθε φορά, που περνάω από την περιοχή, όπου η ΕΛ.ΠΕ. και η Χαλυβουργική έχουν τις εγκαταστάσεις τους, με πιάνει η καρδιά μου με την υποβάθμιση της περιοχής. Δηλαδή, αναρωτιέμαι, αν επεκταθούν οι εγκαταστάσεις τους, ποια περαιτέρω υποβάθμιση θα υποστεί η περιοχή; Χώρια, που θυμάμαι ότι προιν από λίγο καιρό είχε αναφερθεί ότι η Χαλυβουργική αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Τώρα κάνει και επέκταση;

αμμος είπε...

Αγαπητέ Περιούσιε, που να δεις και κυρίως να μυρίσεις από κοντά. Δυστυχώς στη συγκέντρωση παρόλο που καλούσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής μέχρι μια τοπική ομάδα αντιεξουσιαστών, ο κόσμος ήταν σχετικά λίγος. Μακάρι να συνεχίσουν και να μεγαλώσουν οι κινητοποιήσεις.
Αν δεν είναι πολύ προσωπική ερώτηση για την περσόνα σου, μένεις Αθήνα;