CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

28.10.07

Τα μπορντέλα των Ναζί – Λίστα Άμμου 34

Something old… «Μα πώς μπορούν να δέχονται να τους λένε buzzcocks! Δε θα είχα πρόβλημα να μας λένε buzz, το cocks είναι που με ενοχλεί!». Η πρώτη συνάντηση με τον Tony Wilson ήταν στη συναυλία των Sex Pistols (ανάμεσα στο λιγοστό κοινό χόρευε αυτός, ο Ian Curtis, ο Malcom Mc Larren και ο Nick ο ταχυδρόμος ("everyone became who we know, except Nick who remained the postman"*)! Λίγους μήνες μετά τους πήρε στην factory υπογράφοντας το συμβόλαιο μαζί τους με ...αίμα. Οι πρώτες συναυλίες τους έγιναν ως support των Βuzzcocks. Buzzcocks – Ever fallen in love with someone

Something new… «Τα Joy Division ήταν μπορντέλα για την διασκέδαση των ναζιστικών ταγμάτων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Οι Warsaw για να αποφύγουν τη σύγχυση με ομώνυμο συγκρότημα μετονομάστηκαν σε Joy Division και έμειναν στην ιστορία ως η μπάντα με τη μπασογραμμή εκτελεστικό – απόσπασμα! Οι Wombats, αν και ακούγονται κάπως ειρωνικοί, στην ουσιά μιλάνε γι' αυτό που ζήσαμε οι περισσότεροι ως έφηβοι: μπορεί να τα έχεις κάνει όλα λάθος αλλά είναι το δικό σου λάθος, το στηρίζεις γιατί είσαι εσύ! Wombats – Let’ s dance to Joy Division

Something borrowed… «Δεν το έχω αισθανθεί ότι ο Ian είναι διάσημος -πλένω ακόμα τα σώβρακά του!» έλεγε τότε η σύζυγός του Κέρτις. Ίσως τόσα χρόνια μετά, βλέποντας τους κλώνους να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη μουσική σκηνή, να έχει πεισθεί για τη σημασία του μακαρίτη για την ροκ ιστορία. Δυο από τις μπάντες που δεν κόλλησαν στην αναπαραγωγή αλλά εμπλούτισαν τον ήχο των Joy Division, πατώντας στις βασικές γραμμές τους και διατηρώντας το feeling χωρίς να αντιγράφουν απροκάλυπτα: οι Bravery από την Αγγλία και οι Interpol από την Αμερική.

Something blue… «Σ’ αγαπάω και μ’ αγαπάς. Είσαι δική μου. Αμετάκλητα» λέει ο Ίαν στην Ντέμπι και τη ζητά σε γάμο. Μετά απλά περνάει ο καιρός. Οι κρίσεις του. Η καταπίεση του άθλιου προαστίου. Προσωπικά αδιέξοδα. Έκθεση στη δημοσιότητα. Διατάραξη του εσωτερικού του σύμπαντος. Και χάνεται ο έλεγχος. Joy Division - She’ s lost control

οι ατάκες σε εισαγωγικά είναι από την ταινία control, μια ασπρόμαυρη ελεγεία για τη τη ζωή και κυρίως το θάνατο του Ιαν Κέρτις
η πρόταση με αστερίσκο είναι από μια διαφορετικής φιλοσοφίας ταινία για τον Tony Wilson, την Factory και τους Joy Division, το ξεσηκωτικό δημιούργημα του Winterbottom "24h party people"

32 σχόλια:

night blue είπε...

Καλησπέρα, φοβερέ DJ Σαμμάνε. Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ για τους Joy Division klp

night blue είπε...

to kommati twn buzzcocks fysika kai einai kalo kai all-time classic, twn Bravery kalo kai twn wombats akoma kalytero-zwiro kai british

night blue είπε...

twn Interpol gnwsto kai kalo

Ινδιάννα είπε...

vain
προτείνω και τις ταινίες -βεηνβαίως βεηνβαίως!
:)

night blue είπε...

kale thymithika twra oti prin 3 xronia peripou ekana gia kana trimino mathimata agglikwn se enan typo o opoios eixe kollima me tous joy division kai mou eixe xarisei 2 kassetoules (mou kollouse kiolas-erxotan adiavastos, me flertare an kai eixe kopella ki egw eimoun panta psiloprosvlitiki-kapoia fora mou efere kai galopoula mageiremeni apo ton idio me politiki gemisi apo ti mama tou alla pali den petyxe tipota-efaga ti galopoula pantws alla ti gemisi tin petaxa giati den mou aresoun ta fagita me kanelles kai mosxokaryda)
Mallon tha tis valw na tis akousw an kai na sou pw tin alitheia to kommati ayto den mou aresei.

night blue είπε...

symfwnw alla pws na tis dw edw-edw einai mytilinistan, exei mono 1 kinimatografo

night blue είπε...

βeηνβαίως-καλό :-)

Ινδιάννα είπε...

Εμένα το αγαπημενο μου είναι το 24h (Το είχα βαλει στο ποστ με την Περσεφόνη) και μετά το digital (που ουρλιάζει ντελιριακά ο Ιαν), το transmission, το dead souls και το atmosphere. Για άκου λοιπόν τις κασσετούλες του ερωτευμένου μαθητουδιού να δούμε αν θα σου αρέσει κι εσένα κάτι. ΥΓ. Πάντως εγώ θα σκότωνα για να μου έλεγε ο έρωτας της ζωής μου "είσαι δικός μου. Αμετάκλητα". Όταν το είδα στην ταινιά κόντεψα να πέσω από την καρέκλα. "Είσαι δική μου. Αμετάκλητα". Και το πίστευε. Ακόμα κι όταν ερωτεύτηκε άλλη εκείνην αγαπούσε, αμετάκλητα και αναπόδραστα... (εντάξει, απέδρασε τελικά)!

Ινδιάννα είπε...

Θα δω τι μπορώ να κάνω για την περιπτωσή σου άπορη μεθοριακή κορασίδα! Αν καταφέρω θα σου γράψω το 24h party people. Γιατί το άλλο είναι πολύ καινούριο και ακόμα δεν το κατέχω το κατέβασμα ταινιών -άσε που έχω αργό ντιεσέλι!

night blue είπε...

Apori eisai kai fainesai! Aporos ithela na pw, (syggnwmi)! aaa! :-(

:-)

night blue είπε...

(Den itan mathitoudi-o mathitis mou itan megaluteros apo mena)

Ινδιάννα είπε...

Στην αρχή διάβασα "agori" αντί για apori" και λέω "ε, ναι, αγόρι είμαι και φαίνομαι, γιατί το κάνει να ακούγεται τόσο προσβλητικό;". Χα χα χα! :)

Ανώνυμος είπε...

Υποκλίνομαι στους interpol και γουστάρω κάργα. ΥΓ. Το she' s lost control είναι σε άλλο σημείο στην ταινία, εκεί που μαθαίνει τα προβλήματα της επιληπτικής που βοήθησε. Όταν τρώει τη φρίκη με την Debby παίζει το love will tear us apart. Γιατί δεν έπαιξες το σωστό άσμα; Μας παραπληροφορείς; ;Ρ

Ινδιάννα είπε...

tom
α)μη μαρτυράς την ταινία, δεν την έχουν δει ακόμα όλοι!
β)το love will tear us apart είναι από τα "καμμένα" κομμάτια Joy Division (με την έννοια του πολυακουσμένα) και επιπλέον το she' s lost control έχει πολύ εμφανή τη μπασογραμμή και το επικό ύφος τους -θέματα που αντιγράφουν οι μπάντες που προαναφέρω.
γ) Ποιου τραγουδιού είναι οι στίχοι που γράφει ο Curtis πριν αυτοκτονήσει και ποιου ποιητή οι στίχοι που απαγγέλει στην αρχή της γνωριμιάς με τη Debby;
Ε; Εεεε; Ε-ΞΥ-ΠΝΑ-ΚΙΑ!!! ;ΡΡΡΡΡ

Ανώνυμος είπε...

eida tin tainia xtes brady! meta den mporoysa na parw ta podia moy!foberi...foberi!! )exeis dikio gia ti skini me to ametaklita!!!) etsi apofasisa na (ayto)baptistw JOY! gia na exw ki egw ena onoma, asxeta an den exw blog! ti kala poy ebales interpol sti lista soy, toys akoyw mono sto radio, prospathw na katebasw apo to internet alla de mporw! joy, loipon...

sot είπε...

Περιεκτικό όσο ήταν δυνατό να χωρέσει μέσα σε ένα ποστ, αλλά νομίζω πως το θέμα σου δίνει και τροφή για πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Και αν απαντήσω σε αυτά η επόμενη ερώτηση θα είναι ποιο ακριβώς το βάθος της Μαύρης Θάλσσας στο 12 ναυτικό μίλι από την ακτη;
ΥΓ. Δε θυμάμαι καν να διάβασε ποίημα, διάβασε σίγουρα ή με δουλεύεις; Μηπως ο ανώνυμος "Joy" που το είδε χτες μπορεί να βοηθήσει;

Ινδιάννα είπε...

Joy!
Για δυο ακόμα τραγούδια interpol απ' το δικό μας μπλογκ θα πρέπει να πας στις "αμμάδες" (κάτω κάτω και αριστερά στη στήλη του μπλογκ) και να βρεις:
α)"Μύθοι μετ' αμμουσικής"-> Κείμενο "Η μεγάλη απόδραση" -> στην λέξη "εμπόδιο" μέσα στο κείμενο υπάρχει το obstacle 1.
β) "Ιστοπαίγνια" -> Stockholm Syndrome -> 5ο στη σειρά είναι το c' mere.
Ελπίζω να μπορέσεις να κατεβάσεις τουλάχιστον αυτά τα δυο ακόμα!

Ινδιάννα είπε...

sot
σωστά τα λες και η αλήθεια είναι ότι παρότι έπρεπε να είναι γεμάτο με μουσική των Joy Division αναλλώθηκα σε περιφερειακά μουσικά θέματα, οπότε πρέπει να επανέλθω και να βάλω περισσότερους Joy Division κάποτε!

Ινδιάννα είπε...

tom
καταρχάς να πω ότι χτες, συζητώντας το με ένα φίλο, συνηδητοποίησα ότι είμαι απόλυτα αφηρημένος και καθόλου παρατηρητικός, εκτός αν πρόκειται για κάποιον/αν που με ενδιαφέρει. Οπότε μάλλον η ταινία τράβηξε το ενδιαφέρον μου.
Οι στίχοι -δεν παίρνω και όρκο- αλλά νομίζω είναι από το 24hours, το τραγούδι τους.
Το ποίημα το απαγγέλει -δεν το διαβάζει- και είναι του William Wordsworth, ποιητή που μαζί με τον Coleridge ήταν οι "πατέρες" του αγγλικού ρομαντισμού γύρω στα 1795. Και φυσικά δεν τον ήξερα και σιγά μην τον έβρισκα, αλλα ο στίχος "the child is the father of the man" ήταν τόσο αριστουργηματικός, που δε μπορούσα παρά να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα μέχρι να βρω σε ποιον ανήκει (το είπε στην ταινία, αλλά δεν το θυμόμουν μετά)!

Α, και Τομ: Αλήθεια τι βάθος έχει η Μαύρη Θάλσσα στα 12 ν.μίλια απ' την προκυμαία; ;ΡΡΡΡ

Ανώνυμος είπε...

Σαμμάνε μου, είσαι απίστευτος!!! Καθυστέρησα λίγο γιατί όπως με συμβούλεψες κατρακύλησα ως το τελευταίο σκαλί της υποστάθμης αυτές τις μέρες...
Τί ωραίο αφιέρωμα ήταν αυτό!!!!!

sot είπε...

Χρειαζόταν κι αυτό. Μάλλον πρέπει να κάνεις κι άλλα ποστ και με κομμάτια τους αλλά και με όσους έχουν επηρεάσει, γιατί πολύ περισσότερο από το δικό τους έργο είναι αυτό που άφησαν και αφήνουν μέσω άλλων.

Ινδιάννα είπε...

maya
είμαι πάντα μέσα για τεκίλες και σου υπόσχομαι ότι δε θα μιλάω καθόλoυ αν δε θες! Take care of yourself PLZZZZ!

night blue είπε...

ιστολιούλα καινούλγια? τλαγουζάκια δεν έχει? ουά! σνιφ!
Τι θα΄λεγες να κάνεις μια πολύ sunshine love story, ροζουλιά, ρομαντική με δυναμικά αγόρια και εύθραυστα κορίτσια με τριαλαλάμ-τριαλαλόμ τραγούδια ή παλιές μπαλλάντες από παλιές δεκαετίες? κάτι σαν μιούζικαλ, κάτι κιτς? :-))

night blue είπε...

px Johnnie Ray, Paul Anka, Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly, Elvis Presley, Ray Charles, Connie Francis, Ritchie Valens, Platters, Motown kallitexnes klp klp?

Ινδιάννα είπε...

Vain
ωραιότατη ιδέα ειδικά σε μια εποχή που με βρίσκεις "ρόδα, τσάντα και κοπάνα οπότε ένα τσιχλόφουσκα πάρτυ θα παίξει την επόμενη Τετάρτη για χάρη σου εδώ! Στο μεταξύ ένα μιούζικαλ(τ)θα ανεβάζει κάθε Δευτέρα ο Σαμμάνος στον ΤΗΛΕΜΠΟΥΦΟ (θα παίζουν και εκεί πολλά άσματα)! Θα πήξεις στη μουσική! Θα πήξεις!!!!

night blue είπε...

o tilempoufos telika tha einai til. stathmos i web stathmos??

night blue είπε...

Tha eimai Athina omws.

night blue είπε...

se synedrio

Ινδιάννα είπε...

Πολύ ωραία, να βάλεις το μιούζικαλτ δυνατά να θυμούνται οι παλιοί ακροατές κα να μαθαίνουν οι νεότεροι σύνεδροι!!

night blue είπε...

den exw laptop, kardia mou, opws eseis ypothetw ;-) ena PC exw i dolia

Ινδιάννα είπε...

Ούτε εγώ έχω λαπτοπ. Είμαι ήδη αρκετά εξαρτημένος απ' το πι-σι και το μόνο που με σώζει είναι να απομακρύνομαι απο αυτό πού και πού. Φαντάζεσαινα μπορούσα να το πάρω μαζί μου; Απελπισία!!! Σε λίγο καιρό αντί για αυτιά θα είχα κεραίες!