CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

8.5.07

Για την αχαριστία 2 : H Θέλω Ναπεθάνω

Η Σόνια ξεκλειδώνει την πόρτα και προχωράει στο διάδρομο. Η πολυκατοικία μυρίζει κάρυ και οι Γιουγκοσλάβοι στο ισόγειο έχουν τρελό γλέντι –κάτι σαν Ομαρ Φαρουκ Τεκμπιλεκ με μια δόση Μπρέγκοβιτς.
Κατεβαίνει τα σκαλιά για το υπόγειο 1 –που μένει η ίδια.
Στο υπόγειο 2 δεν ξέρει ποιος ζει αλλά καθαρός δείχνει –η απλώστρα που έχει βάλει δίπλα στο λεβητοστάσιο είναι καθημερινά γεμάτη φρεσκοπλυμένα ρούχα και η μυρωδιά του μαλακτικού σκεπάζει τη μπόχα της μούχλας.
Η Σόνια μπαίνει στο σπίτι και αμέσως βγαίνει στον ακάλυπτο –μια μικρή αυλή κλεισμένη γύρω γύρω από πολυκατοικίες. Με ένα γρήγορο πολλαπλασιασμό μετράει 52 μπαλκονόπορτες. Όλες κλειστές. Παίρνει μια βαθιά ανάσα κάτω απ' το τετράγωνο κομμάτι του ουρανού. Και ξεφυσάει με θόρυβο. Απλά για να επιβεβαιώσει ότι βγάζει ακόμα ήχους –έχει να μιλήσει τόσες μέρες που νομίζει ότι ίσως έχασε τη φωνή της.
Μπαίνει μέσα και ανοίγει την τηλεόραση. Νεκρές καλόγριες θύματα ληστείας σε μονή, βουλιαγμένα πλοία με νεκρούς, πιστολίδια σε επαρχιακούς δρόμους, ξύλο στις πορείες, άποροι στα φανάρια… Οι ειδήσεις την κάνουν να αισθάνεται μια χαρά, αυτά είναι προβλήματα, όχι τα δικά της.
Η Σόνια παίρνει τρία αντισταμινικά μαζί με ένα σφηνάκι τσίπουρο. Αναμενόμενος χρόνος που θα κοιμάται, 20 λεπτά. Κλείνει φώτα και τηλεόραση. Ξαπλώνει και κοιτάει τις γραμμές που απλώνει στον τοίχο το νυχτερινό φως, όπως περνάει μέσα από τις γρίλιες. «Τι θα γράψουμε σήμερα στο τετράδιο του τοίχου;» σκέφτεται. «Θέλω να πεθάνω» μονολογεί. «Θέλω να πεθάνω».
Σκέφτεται τους φίλους της έξω, να διασκεδάζουν. Τον πρώην της παντρεμένο με άλλη. Τη μαμά της πεθαμένη. Την κολλητή της ερωτευμένη να την έχει ξεχάσει. «Θεε μου, δεν μπορεί -για ένα βράδυ εστω!- οι σκέψεις μου πριν τον ύπνο να μη μοιάζουν με δελτίο ειδήσεων»;
Οι τσιγγάνικες μουσικές, οι φωνές και τα χοροπηδήματα των από πάνω δεν την αφήνουν να νυστάξει. Σηκώνεται και ξαναντύνεται. Παίρνει τα κλειδιά και τραβάει την πόρτα. Ανεβαίνει στο ισόγειο. Χτυπάει το κουδούνι. Ένας Γιουγκοσλάβος της ανοίγει. «Μένω από κάτω» του δείχνει. «Ενοκλλλούμε;» της λέει αυτός. «Όχι» γνέφει αυτή. «Να περάσω;» δείχνει με το χέρι. «Ναι!» χαμογελάει αυτός. «Θέλω να πεθάνω» ξεφυσάει η Σόνια. «Ω, Αλεγκζάντερ» της δίνει το χέρι εκείνος. «Παιδιά, η Θέλω Ναπεθάνω, είναι από κάτω!». Πολλά χαμόγελα και ένα ποτήρι κρασί προσγειώνεται στο χέρι της.
Η Σόνια βουλιάζει σε έναν καναπέ ενώ η Θέλω Ναπεθάνω πιάνει τον χορό με τους Γιουγκοσλάβους. Την υπόλοιπη νύχτα ταξιδεύει πάνω από τον δυστυχισμένο κόσμο της σαν εκείνο το ονειρικό πέπλο που πετάει στις ταινίες του Κουστουρίτσα...

18 σχόλια:

αμμος είπε...

Respect.

pølsemannen είπε...

Βέρυ νάης...

Ίσως μία νότα ρεαλισμού θα ήταν αν ο Γιουγκοσλάβος έλεγε η "Τέλω να πετάνω" (Οι Σλάβοι δυσκολεύονται με τα θ, δ, γ, στα Ελληνικά)

angeliki marinou είπε...

Πολύ, πολύ όμορφο.

Ανώνυμος είπε...

polsemannen
είχε πολύ γέλιο, γιατί μπήκα σε ένα site να μου κάνει την μετάφραση "guys, this is..." από αγγλικά σε σλάβικα (για να το πει γιουγκοσλάβικα ο τύπος)και φυσικά μου έγραψαν τη μετάφραση με σλάβικους χαρακτήρες και δεν ήξερα να το διαβάσω !!! Εντάξει φημίζομαι για πολλά αλλά όχι γα την εξυπνάδα μου!

Άμμε, δεν κατάλαβα, θες το τραγούδι της Αρίθα Φράνκλιν; Είσαι σε λάθος ποστ, στη Λίστα να μπεις να το ζητήσεις!!

renton welcome και ευχαριστώ για τον καλό σου το λόγο!

orestis είπε...

Λίγο που μ' αρέσει ο Κουστουρίτσα, πολύ που μ' αρέσεις εσύ....

τέλειο και ταξιδιάρικο.

perssefoni είπε...

γειά σου σαμμάνε!πολύ ωραία κ ευαίσθητη η ιστορία της σόνιας,ειδικά το σημείο που επιβεβαιώνει τη λαλιά της καταπληκτικό!:)

night blue είπε...

Sammane mou, den se agnoisa pantws. Prospathisa na sou apantisw to prwi sxetika me to pou einai oi apantiseis tou Sot klp klp alla kati epathe to systima kai xathike to comment protou kala paei. Eimoun kai sti douleia kai eixa polli douleia. Ta leme.

night blue είπε...

kalo alla pws proekupse i empneusi dia ayto to thema?
mono pou me ayta ta 3 antiistaminika kai to sfinaki den tha eixe pathei naytia?
panta kala ekane kai pige stous giogkoslavous an kai etsi opws tha itan provlepw oti sto epomeno...epeisodio tha katsei se kana giogkoslavo (pou einai kai wraoioi) kai an aytos einai remali den tin vlepw kala-ektos ki an estw tis dwsei kapoies geres doseis kalou sex kai eneseis aytopepoithisis kai telika vgei ananewmeni apo tin peripeteia-pantws einai glykeia irwida. eyaisthiti kai aythormiti, amesi.

Dannossiel είπε...

ontos polu omorfo...mia dosi humour kai polu alitheia...apoxenosi,allotroiosi kai mia geri dosi iremistikon mpas kai mas parei o upnos xoris maures skepseis kai kriseis panikou...giati giname etsi?

night blue είπε...

syggwnmi gia ta lathi alla itan proxwrimeni i wra :-)

N.Ago είπε...

Respect, respect!!!

Idάκι είπε...

Respect. Διάβαζα το ποστ και άκουγε το μυαλό μου Μπρέγκοβιτς.

:)

Ανώνυμος είπε...

Vain
την περασμένη Κυριακή πήγα επίσκεψη σε μια 80χρονη οικογενειακή φίλη που μένει σε ένα υπόγειο στους Αμπελόκηπους. Η συνοικία ήταν τελείως πένθιμη και κάτι Πακιστανοί στο ισόγειο έκαναν τρελό γλέντι. Έπαθα σοκ: αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ και ζουν στο απόλυτο τίποτα και όμως ΖΟΥΝ κι εγώ έχω σχεδόν τα πάντα και είμαι μέσα στην κλάψα. Καταλαβαίνεις...

Η αλήθεια είναι ότι τα αντισταμινικά έχουν ελάχιστο ηρεμιστικό, άσε που μερικά δεν έχουν καν -π.χ τα fenistil και τα aerious. Φαντάστηκα λοιπόν ότι με το σφημάκι θα γινόταν μια ψιλοχημεία να κοιμηθεί ευκολότερα. Ναυτία; Δεν ξέρω -έλα μη μπλέκουμε και ναύτες με τους Γιουγκοσλάβους, παρτούζα θα το κάνουμε και θα μπούμε στα χωράφια του Άμμου! :)

Τώρα, να της κάτσει και ο παιδαράς ο Γιουγκοσλάβος αλλά να βγει κωλόπαιδο ε; Δεν είν' κακό... Αλήθεια τι να απέγινε η Σόνια την επομένη; Θα το σκεφτώ...

ΥΓ: Στο επόμενο ερωτηματολόγιο του Προυστ που θα με ρωτήσουν "ποια λάθη συγχωρώ" θα πω "της Vain όταν γράφει σε προχωρημένες ώρες" -χε χε

dannossiel
Γιατί γίναμε έτσι; Η Κατερίνα Γώγου έλεγε "γεννήθηκα λυπημένη". Ρε λες...;

@όσους ούρλιαξαν "respect"
είπαμε, έναν στοιχειώδη σεβασμό στον Μάγο της φυλής να τον δείχνουμε, αλλά δεν είμαι και ο Πάπας Σαμμανίος ο Α'. Έλεος!

αμμος είπε...

«Όσους ούρλιαξαν respect»: δεν κατάλαβα, ειρωνευόμαστε τους θαυμαστές; Άντε μην αρπαχτούμε και σήμερα…

Ανώνυμος είπε...

Με διάβασες και εθάμμαξες;;

αμμος είπε...

Βεβαίως, για την ακρίβεια βγήκα στο μπαλκόνι και φώναζα «Θάμμα το κείμενο του Σαμμάνου, θάμμα». Χωρίς πλάκα, είναι πολύ καλό και πυκνό. Τώρα άμα δε σου αρέσει εσένα, πάω πάσο. Δε θα αρέσει και σε όλους το γράψιμό σου, λογικό είναι.

Cle Petridou είπε...

Να σαι καλά Αμμόχωστε, καλά έκανα και πέρασα από κοντά σου για ν αλλάξω κεφάλι.
Σσ ευχαριστώ και πάντα με ιδέες.
Θα σεργιανίσω ακόμη λίγο εδώ σε σένα.

Υ.Γ. Μην ζητάς ερωτηματολόγια αυτη την εποχή. Ετοιμάζω τα τραγούδια της ζωής μου και μου βγήκε όλο το ψυχαναλυτικό μου. θα τα πούμε αύριο, πέρασε από κει.

Ανώνυμος είπε...

Αρλέτα
βγάλε τα walkman γιατί τα φοράς και δεν ακούς καλά:
αυτό το πόστ ήταν του Σαμμάνου!! :)